ΗΠΑ: Απαγόρευση στην… απαγόρευση - Νέο «μπλόκο» στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ

ΗΠΑ: Απαγόρευση στην… απαγόρευση - Νέο «μπλόκο» στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ

Ειδήσεις | Ντόναλντ Τραμπ: «Μπλοκαρισμένη» παραμένει η ταξιδιωτική απαγόρευση στους μουσουλμάνους και ο Ντόναλντ Τραμπ για ακόμη μία φορά είδε το διάταγμα του για τους μετανάστες, να μην εγκρίνεται από τις αρμόδιες Αρχές.

Η απόφαση πάρθηκε αργά την Πέμπτη (9/2) ώρα Ελλάδος από το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ, με τον Τραμπ να απαντά έξαλλος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Θα σας δω στο δικαστήριο, η ασφάλεια του Έθνους μας είναι σε κίνδυνο» έγραψε με κεφαλαία γράμματα ο για να εκδηλώσει την οργή του ο Αμερικανός πρόεδρος!

Το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει το μπλοκάρισμα του διατάγματος που υπέγραψε στις 27 Ιανουαρίου ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αψηφώντας όλες τις πιέσεις από τον ίδιο τον Τραμπ τις προηγούμενες μέρες.

Μετά την απόφαση αυτή, τα σύνορα των ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτά και μετανάστες ή πρόσφυγες που είχαν αποκλειστεί (ακόμη κι εκείνοι που είχαν πράσινη κάρτα) μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Πλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιπροσωπεύοντας την κυβέρνηση Τραμπ, μπορεί να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Μόνο που αυτό μένει χωρίς έναν δικαστή (σ.σ. τον περασμένο Φεβρουάριο πέθανε ο Αντονίν Σκαλία, με τη θέση να παραμένει κενή) και σε περίπτωση που η υπόθεση του διατάγματος κριθεί πριν αποφασιστεί ή όχι ο διορισμός του υποψηφίου που προτείνει ο Τραμπ και οι ψήφοι είναι 4-4, τότε θα επικρατήσει αυτό που έχει αποφασίσει το ομοσπονδιακό Εφετείο.

Σε συνομιλία που είχε μάλιστα ο Τραμπ, με δημοσιογράφους, λίγη ώρα αργότερα χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιβάλει την απόφασή της μέσω της δικαστικής οδού. «Είναι μια απόφαση που θα την κερδίσουμε κατά την άποψή μου εύκολα» ακούγεται να λέει σε ηχητικό που μετέδωσε το NBC.

Η απόφαση αυτή διατηρεί σε νομική και πρακτική ισχύ την απόφαση που έλαβε την προηγούμενη Παρασκευή ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ για την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ. Δεν επιλύει τη νομική διαφορά, καθώς αποφαίνεται για την άρση ή μη του προσωρινού περιορισμού στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ σχετικά με τις απαγορεύσεις εισόδου στις ΗΠΑ.

Οι δικαστές δήλωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερη ενημέρωση, προκειμένου ν' αποφασιστεί λεπτομερώς, η τύχη που θα έχει το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που εκπροσώπησε νομικά την αμερικανική κυβέρνηση κατά την προφορική (τηλεφωνική) παρουσίαση των επιχειρημάτων στην ακρόαση της προσφυγής δήλωσε ότι μελετά την απόφαση εξετάζοντας τις νομικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του.

Την εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ αμφισβήτησαν οι πολιτείες της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν και τη σύγχυση που προκλήθηκε στα αμερικανικά αεροδρόμια, αλλά και σε αεροδρόμια του εξωτερικού, κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο της εφαρμογής της. Οι δύο πολιτείες υποστήριξαν ότι το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ παραβίασε τις πρόνοιες του αμερικανικού Συντάγματος, αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες, επιβάλλοντας διακρίσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανάρτηση που έκανε ο Τραμπ στο Twitter, o Μπομπ Φέργκουσον, Γενικός Εισαγγελέας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Τον είδαμε στο δικαστήριο δύο φορές και πετύχαμε δύο στα δύο.
Παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί ν' αποφασίσει για το αν το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ επιβάλλει διάκριση κατά συγκεκριμένης θρησκείας, μέχρι την πλήρη νομική επεξεργασία της υπόθεσης», προσθέτοντας ότι «οι πολιτείες παρουσίασαν αποδείξεις σχετικά με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με την πρόθεσή του να εφαρμόσει περιορισμό έναντι των μουσουλμάνων».

Το δικαστήριο υποστήριξε επίσης, ότι η κυβέρνηση απέτυχε ν' αποδείξει ότι κάποιος πολίτης των επτά μουσουλμανικών χωρών έχει εμπλακεί σε τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε ότι τα δικαστήρια δεν έχουν τον ίδιο βαθμό πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις απειλές ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον πρόεδρο. Ωστόσο, οι δικαστές υποστήριξαν ότι «τα δικαστήρια λαμβάνουν συχνά πληροφόρηση σχετικά με απόρρητα στοιχεία μετά από σχετική εξουσιοδότηση».

Το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Τραμπ στις 27 Ιανουαρίου απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία, την Υεμένη για 90 ημέρες, με παράλληλη απαγόρευση εισόδου προσφύγων για 120 ημέρες, αλλά και τη μόνιμη απαγόρευση εισόδου προσφύγων από τη Συρία.

Οι τρεις δικαστές είπαν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι δύο αμερικανικές πολιτείες ακόμα και η προσωρινή εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος θα μπορούσε να έχει συνέπειες.

Η απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ ως μέτρο ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας ήταν κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε (αρχικά) εξαγγείλει την εφαρμογή προσωρινής απαγόρευσης εισόδου έναντι όλων των μουσουλμάνων, ενώ η νομική αμφισβήτηση και η απαγόρευση εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ στο παρελθόν έχουν διεκδικήσει υπερεξουσίες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά τα φυσικά πρόσωπα, οι αμερικανικές πολιτείες και οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του Τραμπ υποστήριξαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν παρουσίασε αποδείξεις για τους κινδύνους ασφάλειας.

Δύο από τους δικαστές του δικαστηρίου που εξέτασε την προσφυγή έχουν διοριστεί από τους Δημοκρατικούς προέδρους Τζίμι Κάρτερ και Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο τρίτος δικαστής έχει διοριστεί από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο που εξέτασε την προσφυγή η προσφυγή να εξεταστεί και πάλι ενώπιον της πλήρους σύνθεσης των δικαστών του (en banc) ή να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα αποφανθεί για την τελική νομική έκβαση της υπόθεσης αυτής.

Από την πλευρά της, η υψηλόβαθμη σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Πρόκειται για δικαστική απόφαση προσωρινού χαρακτήρα. Τώρα, έχουμε την πεποίθηση ότι θα έρθει και η δική μας ημέρα στο δικαστήριο, για να προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας, ώστε αυτά να υπερισχύσουν».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ