Γιατί είναι επικίνδυνη η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Γιατί είναι επικίνδυνη η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Οι αυστραλιανές αρχές προειδοποιούν τους ερωτευμένους που σκοπεύουν να γιορτάσουν την αυριανή Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να προσέχουν γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι από τους απατεώνες.

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Επιτροπή Καταναλωτών και Ανταγωνισμού (ACCC), οι απάτες τη συγκεκριμένη μέρα κοστίζουν στα θύματά τους περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη μορφή απάτης και περισσότερο κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν οι 45άρηδες και άνω.

Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Facebook είναι προσφιλής τόπος δραστηριοποίησης των απατεώνων.

Τον περασμένο χρόνο 4.100 Αυστραλοί επικοινώνησαν με το Παρατηρητήριο Απάτης της επιτροπής για να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης και περισσότερα από 25 εκατ. δολάρια Αυστραλίας αποσπάστηκαν από τα θύματα -- το μεγαλύτερο ποσό που έχουν αποσπάσει επιτήδειοι από τα θύματά τους στην Αυστραλία.

Οι καταγγελίες για απάτες που αφορούσαν κάποιο είδος διαδικτυακού εορτασμού την Ημέρα των Ερωτευμένων αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και πλέον μέσα στο 2016, σύμφωνα με την ACCC, και το χρηματικό ποσό που φέρεται ότι χάθηκε από τέτοιου είδους εξαπάτηση αυξήθηκε κατά σχεδόν τρία εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε σχέση με το 2015.

"Οι απατεώνες που εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη μέρα πληθαίνουν και έτσι αν πρόκειται να αναζητήσετε τον έρωτα στο Διαδίκτυο την αυριανή μέρα είναι απολύτως απαραίτητο να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ντέλια Ρίκαρντ.

"Οι απατεώνες δημιουργούν πολύ πιστευτά προφίλ και κάποιες φορές κλέβουν τις ταυτότητες υπαρκτών και έμπιστων προσώπων. Αν γνωρίσετε κάποιον που φαντάζει πολύ καλός για να είναι αληθινός, κάντε μία έρευνα για να διαπιστώσετε ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο", συμβουλεύει η Ρίκαρντ.

Το Παρατηρητήριο Απάτης συμβουλεύει:

-Ποτέ μη δίνετε πληροφορίες με προσωπικά οικονομικά στοιχεία και μη στέλνετε χρήματα σε κάποιον που έχετε γνωρίσει στο Διαδίκτυο.

-Αναζητήστε την αυθεντικότητα φωτογραφιών μέσω του Google Image. Να είστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί αν σας βγάλουν εκτός ιστοσελίδας για γνωριμίες καθώς οι απατεώνες προτιμούν να χρησιμοποιούν το προσωπικό ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή το τηλέφωνο για να μην τους εντοπίζουν.

- Μη στέλνετε προσωπικές σας φωτογραφίες με ακατάλληλο περιεχόμενο και μη χρησιμοποιείτε webcams για τέτοιου είδους φωτογραφίσεις καθώς μπορεί να πέσετε θύματα εκβιασμού.

Φιλιππίνες: Χαρίστε ποιήματα και ερωτικές επιστολές όχι γλυκά

Να ακολουθήσουν έναν υγιεινό για την καρδιά τους τρόπο ζωής προέτρεψε τους Φιλιππινέζους το υπουργείο Υγείας της χώρας εν όψει του αυριανού εορτασμού της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

«Συμπεριφερθείτε ευγενικά στην καρδιά σας. Επιλέξτε πιο υγιεινές λύσεις για τη φετινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου», δήλωσε η γραμματέας του υπουργείου Πολίν Τζιν Ουμπιάλ σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου καλώντας τους Φιλιππινέζους να ακολουθήσουν μια υγιεινή για την καρδιά τους διατροφή και να ασκούνται. Η εκστρατεία του υπουργείου ουσιαστικά τονίζει την ανάγκη κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση και τον περιορισμό κατανάλωσης γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων που είναι επιβλαβή για την καρδιά.

«Στη φετινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, υπενθυμίζουμε στους πολίτες να επιλέξουν ένα υγιεινό για την καρδιά τους δώρο ή να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια υγιεινή διατροφή για να παραμείνουν υγιείς», δήλωσε η Ουμπιάλ. Παράλληλα, κάλεσε τους Φιλιππινέζους να είναι πιο δημιουργικοί, γράφοντας ποιήματα και ερωτικές επιστολές αντί να δίνουν γλυκίσματα που κάνουν κακό στην υγεία.

«Αντί να αγοράσετε στους και στις αγαπημένες σας κέικ, γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, γιατί να μην τους δώσετε ένα δώρο με διάρκεια (όπως) ένα ποίημα, μια επιστολή ή ένα μήνυμα. (Αυτά τα δώρα) δείχνουν μεγαλύτερο συναίσθημα», δήλωσε, προτρέποντας παράλληλα τους πολίτες που κάνουν δώρο σοκολατάκια να επιλέξουν τουλάχιστον μαύρη σοκολάτα «με λιγότερη ζάχαρη και καραμέλα».

«Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ασκηθείτε. Σχεδιάστε μια εκδρομή ή μια βόλτα στο πάρκο ακόμα και σε ένα εμπορικό κέντρο», δήλωσε η Ουμπιάλ, προσθέτοντας ότι ένα περπάτημα 30 λεπτών είναι καλό για την καρδιά. Προέτρεψε επίσης τους Φιλιππινέζους να μαγειρέψουν το δικό τους σπιτικό γεύμα και να απολαύσουν ένα ρομαντικό δείπνο με ψάρι και λαχανικά στο σπίτι με τους αγαπημένους τους.

«Χαρίστε στον ή στην αγαπημένη σας φρέσκα φρούτα. Τα ντόπια φρούτα εποχής είναι η πλέον υγιεινή επιλογή», δήλωσε η Ουμπιάλ, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να κόψει κάποιος το κάπνισμα. «Εάν ο ή η αγαπημένη σας καπνίζει, τότε να τους ενθαρρύνετε να το κόψουν. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό», τόνισε η γραμματέας του υπουργείου. Σύμφωνα με την ίδια, η καμπάνια για μια υγιή καρδιά δεν σταματά στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καθώς το υπουργείο εξετάζει να ενισχύσει μια πανεθνική εκστρατεία για έναν υγιεινό τρόπο ζωής προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια σειρά από παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.