Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα στη Μέρκελ δίνει νέα δημοσκόπηση

Γερμανικές εκλογές: Προβάδισμα στη Μέρκελ δίνει νέα δημοσκόπηση

Νέα δημοσκόπηση ενόψει των γερμανικών εκλογών, δίνει ποσοστό 38% στην Άνγκελα Μέρκελ, έναντι 37% στον Μάρτιν Σουλτς.

Η δημοτικότητα των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, παραμένει στο ίδιο ποσοστό με την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή το 31%, όπως καταδεικνύει η νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL.

Παράλληλα, από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης φαίνεται μια παύση της ανοδικής πορείας που κατέγραφε η υποστήριξή του μετά την ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς ως του νέου ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατικών ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθούν να προηγούνται κατά τρεις μονάδες από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 34%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή.

Την ίδια ώρα -όπως σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- αν η εκλογή του καγκελαρίου γινόταν με άμεση ψηφοφορία, η Μέρκελ θα κέρδιζε με 38% τον αντίπαλό της Σουλτς, ο οποίος συγκεντρώνει 37%, καθώς η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα, ενώ του Σουλτς παρέμεινε η ίδια.

Το SPD, μικρότερος εταίρος στον κυβερνώντα «μεγάλο συνασπισμό» της Μέρκελ, υπολειπόταν εδώ και χρόνια στις δημοσκοπήσεις των συντηρητικών ενώσεων CDU/CSU. Την τελευταία φορά που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές ήταν το 2002 υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όμως το SPD έχει ενισχυθεί μετά την ανάδειξη του Μάρτιν Σουλτς ως νέου ηγέτη του τον περασμένο μήνα.

Ο Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου, αντικατέστησε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε πως παραμερίζει για να ενισχύσει τις πιθανότητες του κόμματος να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Σουλτς έχει δηλώσει πως θα νικήσει την Μέρκελ με μια εκστρατεία που θα έχει στόχο να ξεπερασθούν οι «βαθιές διαιρέσεις» που, όπως λέει, έχουν τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Forsa, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται στην τρίτη θέση, μολονότι η δημοτικότητά του υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 9% από την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυτή της Αριστεράς παρέμεινε στο ίδιο ποσοστό, το 8%. Παράλληλα το ποσοστό της δημοτικότητας των Πρασίνων έπεσε κατά μία μονάδα στο 7%, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες βρίσκονται στο 5%.

Η δημοσκόπηση αυτή του Forsa διενεργήθηκε σε δείγμα 2.502 ψηφοφόρων από τις 5 ως τις 10 Φεβρουαρίου.