Πίσω από την πλάτη της Μέρκελ η στενή συνεργασία γερμανικών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

Πίσω από την πλάτη της Μέρκελ η στενή συνεργασία γερμανικών και αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι δεν γνώριζε το βαθμό συνεργασίας μεταξύ της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) έως το 2015, μετά την αποκάλυψη ότι η NSA παρακολουθούσε μεταξύ άλλων και το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μέρκελ δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι είχε υποθέσει πως η BND δεν θα προσέφερε βοήθεια στην αμερικανική υπηρεσία για να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν το 2013 ότι η NSA παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου, γεγονός που επιδείνωσε τις σχέσεις της χώρας με την Ουάσιγκτον.

Ο πληροφορικός Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA είχε επίσης αποκαλύψει το 2015 ότι η BND βοήθησε την NSΑ να παρακολουθεί επί σειρά ετών ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικούς, προωθώντας πληροφορίες που είχε συλλέξει.

«Δεν γνώριζα τίποτε για αυτό», δήλωσε η Μέρκελ στην επιτροπή, προσθέτοντας: «Είχα εμπιστευτεί τον πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού».

Το Βερολίνο περιόρισε τη συνεργασία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας με την NSA έπειτα από τις αποκαλύψεις, ζητώντας καθαρές αιτιολογήσεις σε κάθε αίτημα της αμερικανικής υπηρεσίας για παρακολούθηση ατόμων ή θεσμών.

Οι βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης επιθυμούσαν έτσι να γνωρίζουν αν η Μέρκελ ήξερε για τη βοήθεια που παρείχε η BND στην NSA, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει ότι είχε υποθέσει πως εκείνη την περίοδο ότι «η BND δεν θα έκανε κάτι τέτοιο».