Νορβηγία: Πέθανε η πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης Κάσι Κούλμαν Φάιβ

Νορβηγία: Πέθανε η πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Νόμπελ Ειρήνης Κάσι Κούλμαν Φάιβ

Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ, που απονέμει κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης, η Κάσι Κούλμαν Φάιβ, πέθανε χθες Κυριακή (19/2) σε ηλικία 65 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή.

Η Κούλμαν Φάιβ έπασχε από καρκίνο στο στήθος από το 2014.

Γεννημένη το 1951 στο Όσλο, διετέλεσε βουλευτής (1981-97), πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος (1991-94) και υπουργός (1989-90) προτού ξεκινήσει σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα. Εισήλθε για πρώτη φορά στην επιτροπή Νόμπελ το 2003.

Είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο του 2015 στην προεδρία της επιτροπής τον πρώην πρωθυπουργό Τόρμπγερν Γιάγκλαντ και είχε ανακηρυχθεί από το περιοδικό Forbes μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Έπειτα από πολλές αμφιλεγόμενες επιλογές επί εποχής Γιάγκλαντ (Μπαράκ Ομπάμα το 2009, Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012), η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ υπό την προεδρία της Κούλμαν Φάιβ έδωσε το βραβείο σε δύο εύθραυστες διαδικασίες ειρήνης εντελώς πραγματικές: στη δημοκρατική μετάβαση στην Τυνησία και στον αφοπλισμό των μαρξιστών ανταρτών στην Κολομβία.

Η νορβηγίδα πρωθυπουργός Έμα Σόλμπεργκ απέτισε φόρο τιμής σε «έναν δυνατό και ζεστό άνθρωπο» που έγινε «παράδειγμα για πολλές νέες γυναίκες».