Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Η Λεπέν «ψαλιδίζει» τη διαφορά με τους αντιπάλους της

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Η Λεπέν «ψαλιδίζει» τη διαφορά με τους αντιπάλους της

Προβληματισμός στη Γαλλία.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κέρδισε έδαφος έναντι των βασικών της αντιπάλων στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, του ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν και του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, ωστόσο θα έχανε και από τους δύο στο δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, κατέδειξε σήμερα μια δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή της Opinionway που καταγράφει την πρόθεση ψήφου, η Λεπέν θα κέρδιζε με άνεση τους τέσσερις βασικούς αντιπάλους της και θα επικρατούσε στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου με ποσοστό 27% εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τον β΄γύρο με αντίπαλο είτε τον Μακρόν, είτε τον Φιγιόν.

Αντιμέτωπη με τον Εμανουέλ Μακρόν θα έχανε συγκεντρώνοντας ποσοστό 42% έναντι 58% που θα λάμβανε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, ενώ στην περίπτωση που αναμετριόταν με τον Φιγιόν θα έχανε με ποσοστό 44% έναντι 56% για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, βάσει της έρευνας.

Η απόδοση των γαλλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε σημαντικά μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας, αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τις προτάσεις της ηγέτιδας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) υπέρ της αποχώρησης από την ευρωζώνη, της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ και την αύξηση των δασμών.

Η άνοδος στα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν είναι αξιοσημείωτη έναντι του Μακρόν. Πριν από μία εβδομάδα εκείνη συγκέντρωνε 36-37%, ενώ ο αντίπαλός της 63-64% στον δεύτερο γύρο.

Εννέα εβδομάδες, ωστόσο, πριν από τον πρώτο γύρο, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν ο κεντρώος Μακρόν ή ο Φιγιόν, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, θα καταφέρει να περάσει στο γύρο της 7ης Μαΐου, όπου θα αναμετρηθεί με τη Λεπέν. Και οι δύο εξασφαλίζουν ποσοστό 20% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση.

Έρευνες στα γραφεία του Εθνικού Μετώπου

Η γαλλική αστυνομία ερεύνησε σήμερα τα γραφεία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, στο δυτικό Παρίσι, στο πλαίσιο της υπόθεσης της φερόμενης κατάχρησης ευρωπαϊκών πόρων με σκοπό την καταβολή των μισθών δύο υπαλλήλων του, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

«Μοιάζει με επιχείρηση-σόου για τα μέσα ενημέρωσης, με σκοπό να διαταραχθεί η προεκλογική εκστρατεία» της Λεπέν, υποστήριξε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι την περίοδο 2011-12 η Μαρίν Λεπέν, που εκτός από ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου είναι και ευρωβουλευτής, πλήρωνε υπαλλήλους του κόμματός της με ευρωπαϊκούς πόρους. Όμως με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς τα χρήματα που της δίνονταν έπρεπε να πηγαίνουν μόνο για τη μισθοδοσία των βοηθών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.