«Ευχαριστώ θεέ μου, είμαι στην Ευρώπη», φώναζαν 300 πρόσφυγες περνώντας τα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας

«Ευχαριστώ θεέ μου, είμαι στην Ευρώπη», φώναζαν 300 πρόσφυγες περνώντας τα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας

Περίπου 300 πρόσφυγες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας στη Θέουτα, σύμφωνα με τις αρχές του ισπανικού θύλακα, στη δεύτερη μαζική απόπειρα που σημειώθηκε σε διάστημα τριών ημερών εν μέσω έντασης μεταξύ του Ραμπάτ και των Βρυξελλών.

Πολλές εκατοντάδες νεαροί πρόσφυγες, αφρικανικής καταγωγής, πέρασαν το διπλό συρματόπλεγμα ύψους έξι μέτρων που περικλείει τη Θέουτα και έφτασαν στο ισπανικό έδαφος, όπου φώναξαν: «ευχαριστώ, Θεέ μου» και «είμαι στην Ευρώπη», σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Faro de Ceuta.

Στη μέση του δρόμου, κάποιοι νεαροί που κατάφεραν να περάσουν στη Θέουτα φιλούσαν το χώμα και φώναζαν «Viva Espana». Πολλοί εξ αυτών ήταν τραυματισμένοι, με σκισμένα ρούχα και ματωμένα χέρια και πόδια.

prosfiges

Η μαζική απόπειρα περάσματος των συνόρων σημειώθηκε τα ξημερώματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ισπανικής εθνοφρουράς, ο οποίος ανέφερε πως: «300 εισήλθαν ενώ διπλάσιος αριθμός προσπάθησε να περάσει τα σύνορα».

Για τη φύλαξη των χερσαίων αυτών συνόρων μήκους 8 χιλιομέτρων φροντίζουν η Ισπανία και το Μαρόκο, όμως μετά την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του Ραμπάτ και των Βρυξελλών, το Μαρόκο απείλησε να χαλαρώσει τον έλεγχο που ασκεί στους πρόσφυγες.

Μαρόκο και Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνούν για την ερμηνεία μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που αφορά γεωργικά προϊόντα και προϊόντα αλιείας.

Στην απόφασή του στο τέλος του 2016, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που ελέγχεται από το Ραμπάτ, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη συμφωνία διότι το καθεστώς της δεν έχει αποφασιστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Έκτοτε ενώσεις που υποστηρίζουν το Μέτωπο Πολισάριο, το οποίο ζητεί την ανεξαρτησία της δυτικής Σαχάρας, αμφισβητούν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Μαρόκου και ευρωπαϊκών χωρών που αφορούν προϊόντα που προέρχονται από τη Σαχάρα.

Εξάλλου, το σημερινό συμβάν συμπίπτει με μια διμερή σύνοδο μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το πρωί στη Μάλαγα στη νότια Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 498 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν το συρματόπλεγμα και να φτάσουν στη Θέουτα, από τους περίπου 700 συνολικά που προσπάθησαν.

Οι δύο αυτές μαζικές είσοδοι είναι από τις πιο σημαντικές που έχουν καταγραφεί μετά τη κατασκευή το 2005 του φράχτη αυτού.

Η Θέουτα μαζί με τη Μελίγια αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της ΕΕ…