ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: 600.000 πάπιες θα θανατωθούν λόγω εξάπλωσης του ιού γρίπης των πτηνών

Γαλλία: 600.000 πάπιες θα θανατωθούν λόγω εξάπλωσης του ιού γρίπης των πτηνών

Η Γαλλία θα θανατώσει 600.000 πάπιες επιπλέον στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποφύγει την εξάπλωση του στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N8, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Στεφάν Λε Φολ.

Η θανάτωση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας Λαντ, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι γάλλοι παραγωγοί φουά γκρα.

"Θανατώσαμε ήδη πολλές πάπιες στο ανατολικό τμήμα αυτής της περιοχής. Γνωρίζουμε ότι παραμένει μια περιοχή στην οποία θα πρέπει να αναλάβουμε δράση για να θανατώσουμε όλες τις πάπιες", δήλωσε ο υπουργός στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu.

Η Γαλλία και η Ουγγαρία είναι οι δύο χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον εξαιρετικά μεταδοτικό ιό H5N8, ο οποίος το τελευταίο τρίμηνο εξαπλώνεται στην Ευρώπη καθώς και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τον Ιανουάριο η Γαλλία εφάρμοσε ένα πρόγραμμα μαζικής θανάτωσης σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού και πριν από ένα μήνα ανακοίνωσε ότι θα παγώσει την προληπτική θανάτωση μετά την επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού. Ωστόσο, ο αριθμός των αγροκτημάτων στα οποία εμφανίστηκαν κρούσματα συνέχισε να αυξάνεται.

Οι παραγωγοί φουά γκρα εκτιμούν ότι ο αριθμός των πτηνών που θανατώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στη Γαλλία ξεπερνά τα 3,2 εκατομμύρια και προβλέπουν ότι θα αυξηθεί στα 3,4 καθώς η κυβέρνηση επεξέτεινε τα μέτρα θανάτωσης.

Σχετικές ειδήσεις