ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Νέες αποκαλύψεις και αντιδράσεις για το τάγμα θανάτου του προέδρου Ντουτέρτε

Φιλιππίνες: Νέες αποκαλύψεις και αντιδράσεις για το τάγμα θανάτου του προέδρου Ντουτέρτε

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε διηύθυνε «ένα τάγμα θανάτου» όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο, δίνοντας χρήματα και διαταγές στην αστυνομία και σε δολοφόνους για να σκοτώνουν εγκληματίες, κατήγγειλε ένας πρώην αστυνομικός, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι συμμετείχε στις δολοφονίες αυτές.

Σε νέες δηλώσεις του που έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη διάψευσή του για την ύπαρξη ενός τέτοιου τάγματος θανάτου, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της πόλης, Αρτούρο Λασκάνας, επεσήμανε ότι ήταν ο εγκέφαλος της οργάνωσης που ξεκίνησε να δρα όταν ο Ντουτέρτε έγινε δήμαρχος του Νταβάο το 1988.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει διαψεύσει επανειλημμένα την εμπλοκή του σε τέτοιες επιχειρήσεις ή σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, είτε ως πρόεδρος είτε όταν ήταν δήμαρχος του Νταβάο. Ο αστυνομικός διευθυντής έχει επίσης διαψεύσει την ύπαρξη ενός τάγματος θανάτου στην πόλη αυτή, χαρακτηρίζοντάς το αποκύημα της φαντασίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Όμως σήμερα ο Λασκάνας επανήλθε τονίζοντας ότι το τάγμα αυτό θανάτου δεν ήταν ψέμα, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν ένας από αυτούς που διεξήγαγαν τις μυστικές δολοφονίες εγκληματιών και διακινητών ναρκωτικών έπειτα από διαταγή του Ντουτέρτε.

«Είναι αλήθεια το τάγμα θανάτου του Νταβάο, υπάρχει πραγματικά», δήλωσε ο Λασκάνας σε δημοσιογράφους από τη Μανίλα.

«Όταν ο Ντουτέρτε έγινε δήμαρχος πρώτη φορά ξεκινήσαμε αυτό που αποκαλούσαμε “διάσωση” ανθρώπων, αυτοί οι άνθρωποι ήταν ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων στο Νταβάο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Εφαρμόζαμε τις προσωπικές διαταγές του δημάρχου Ντουτέρτε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη του τάγματος θανάτου λάμβαναν 20.000 με 100.000 πέσος (374 με 1.870 ευρώ) ανά φόνο, ανάλογα πάντα με την αξία του στόχου.

Ο Λασκάνας παραδέχθηκε εξάλλου ότι ευθύνεται για το φόνο ενός ραδιοφωνικού παραγωγού που επέκρινε τον Ντουτέρτε και έδωσε λεπτομέρειες για μια βομβιστική επίθεση εναντίον τεμένους, αλλά και για το φόνο της οικογένειας ενός απαγωγέα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν μια έγκυος, ένα μικρό αγόρι και ένας ηλικιωμένος. Τις δύο επιθέσεις είχε ζητήσει ο Ντουτέρτε…

Ο υπουργός Ενημέρωσης Μάρτιν Άνταναρ απάντησε ότι οι ισχυρισμοί του Λασκάνας είναι πολιτικά υποκινούμενοι και ότι οι κατηγορίες για τους εξωδικαστικούς φόνους που φέρεται να είχε διατάξει ο Ντουτέρτε έχουν αποδειχθεί ψευδείς από πολλές ανεξάρτητες υπηρεσίες.

Ο Λασκάνας είναι ο δεύτερος άνθρωποι που καταγγέλλει δημοσίως ότι ενεπλάκη σε φόνους έπειτα από διαταγή του Ντουτέρτε.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει περίπου 1.400 ύποπτους φόνους στο Νταβάο την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Ντουτέρτε, ενώ οι επικριτές του επισημαίνουν ότι ανάλογος είναι ο απολογισμός και του πολέμου που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών από τον Ιούνιο που ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων.

Περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο της πάταξης της διακίνησης ναρκωτικών, με περίπου 2.500 να έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς και σε επιχειρήσεις εναντίον διακινητών ναρκωτικών, όπως αναφέρει η αστυνομία.

Πολλοί από τους υπόλοιπους φόνους ερευνώνται, ενώ ακτιβιστές πιστεύουν ότι έχουν γίνει πολλοί εξωδικαστικοί φόνοι.

«Κατά συρροή δολοφόνος ο Ντουτέρτε»
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε είναι «κατά συρροή δολοφόνος» και πρέπει να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την εξουσία, δήλωσε από την πλευρά της μια γερουσιαστής, που είναι από τις βασικές αντιπάλους του και η οποία απειλείται με σύλληψη εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής της στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η γερουσιαστής Λέιλα ντε Λίμα θύμισε την επανάσταση «της εξουσίας του λαού», από την οποία ανατράπηκε ο δικτάτορας Φερντινάντο Μάρκος το 1986, για να επιτεθεί πιο σφοδρά από ποτέ εναντίον του Ντουτέρτε και του πολέμου που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρός μας είναι ένας δολοφόνος και μάλιστα ένας ψυχοπαθής κατά συρροή δολοφόνος», τόνισε ο ντε Λίμα.

Η γερουσιαστής ζήτησε από την κυβέρνηση να τον κηρύξει ακατάλληλο και από τους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην προεδρία του.

Σύμφωνα με τη ντε Λίμα, το Σύνταγμα των Φιλιππίνων προβλέπει ότι μια κυβέρνηση μπορεί να αναγκάσει σε παραίτηση έναν πρόεδρο, αν κατά πλειοψηφία αυτός κηρυχθεί πνευματικά ανίκανος να κυβερνήσει. Απαίτησε μάλιστα από τους υπουργούς να κινήσουν αυτή τη διαδικασία.

«Σήμερα έχει έρθει και πάλι η ώρα να φανούμε γενναίοι και να αντιταχθούμε σε έναν νέο εγκληματία, έναν νέο δικτάτορα και το κακοποιό καθεστώς του», τόνισε η γερουσιαστής.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης άσκησαν μήνυση κατά της ντε Λίμα με την κατηγορία ότι δημιούργησε ένα δίκτυο διακινητών ναρκωτικών όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπενίνιο Ακίνο.

Η 57χρονη γερουσιαστής, οι υποστηρικτές της και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι αυτές οι κατηγορίες κατασκευάστηκαν για να την κάνουν να σιωπήσει και για να εκφοβίσουν όλους όσοι θέλουν να επικρίνουν τον Ντουτέρτε.

Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι μετά την ορκωμοσία του Ντουτέρτε (ο οποίος εκλέχθηκε με την υπόσχεση να εξαλείψει τη μάστιγα των ναρκωτικών) τον Ιούνιο, η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι έχει σκοτώσει 2.555 υπόπτους, ενώ περίπου 4.000 ακόμη άνθρωποι έχουν σκοτωθεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σχετικές ειδήσεις