ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές και αντάρτες στην Ντεράα - 130 νεκροί

Συρία: Πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές και αντάρτες στην Ντεράα - 130 νεκροί

Πάνω από 130 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους μαχητές, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που μαίνονται επί τρεις ημέρες ανάμεσα σε μέλη μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και οργανώσεων ανταρτών στη νότια Συρία, σύμφωνα με μια ΜΚΟ -Δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις αυριανές (23/2) συνομιλίες της Γενεύης.

Οι εχθροπραξίες εκτυλίσσονται στην επαρχία Ντεράα, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει το συριακό τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν από αυτό που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ.

Στις μάχες, οι νεκροί εξαιτίας των οποίων ανέρχονται σε τουλάχιστον 132 από τη Δευτέρα, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιπαρατίθενται ο Στρατός Χάλεντ Μπεν αλ Ουάλιντ, μια μικρή οργάνωση που έχει ορκιστεί υποταγή στο ΙΚ από τον Μάιο του 2016, και πάνω από δέκα οργανώσεις ισλαμιστών ανταρτών, ανάμεσά τους η ισχυρή Άχραρ αλ Σαμ.

Οι μάχες ξεκίνησαν με μια αιφνιδιαστική έφοδο αυτού του τζιχαντιστικού γκρουπούσκουλου εναντίον των ανταρτών στο δυτικό τμήμα αυτής της επαρχίας.

Η τζιχαντιστική οργάνωση κατέλαβε τρεις κοινότητες, κυρίως τη Σάχεμ αλ Τζούλαν, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Ιορδανία.

Επίσης πήρε τον έλεγχο ενός λόφου στρατηγικής σημασίας, ο οποίος επιβλέπει τη Νάουα, μια από τις σπουδαιότερες πόλεις που ελέγχουν οι ισλαμιστές αντάρτες στη Ντεράα.

Η οργάνωση Χάλεντ Μπεν αλ Ουάλιντ «θέλει να επεκτείνει την επιρροή της σε αυτό το τρίγωνο στρατηγικής σημασίας μεταξύ Ντεράα, Ιορδανίας και του Γκολάν», εκτίμησε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επαρχία Ντεράα, λίκνο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011, έχει κατατεμαχιστεί σε περιοχές που ελέγχουν κυρίως αντάρτες, το καθεστώς, αλλά και το ΙΚ. Η ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας είναι μοιρασμένη ανάμεσα στον στρατό και στους αντάρτες.

Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης καλεί να γίνουν «άμεσες διαπραγματεύσεις» με το καθεστώς στη Γενεύη

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε να διεξαχθούν «άμεσες διαπραγματεύσεις» με το καθεστώς της Δαμασκού κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα αρχίσουν αύριο Πέμπτη (23/2) στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διά στόματος ενός εκπροσώπου της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων.

«Απαιτούμε απευθείας διαπραγματεύσεις. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και θα είναι μια απόδειξη της σοβαρότητάς τους, περισσότερο από το να διαπραγματευόμασταν σε (χωριστές) αίθουσες», είπε ο Σάλεμ Μάσλετ, αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις που είχαν διεξαχθεί την περασμένη χρονιά στη Γενεύη και αποδείχθηκαν άκαρπες.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα έχει έναν «σοβαρό εταίρο» στις διαπραγματεύσεις αυτές, αμφισβητώντας το κατά πόσον η Δαμασκός είναι έτοιμη να κάνει ουσιαστική συζήτηση.

Αναφερόμενος στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο Μάσλετ σημείωσε: «Έχουμε εμπειρία από αυτό το καθεστώς. Δεν βρίσκονται εδώ για να διαπραγματευτούν μια πολιτική μετάβαση, είναι εδώ για να κερδίσουν χρόνο και να διαπράξουν κι άλλα εγκλήματα στη Συρία. Δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτό το καθεστώς».

Δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες της Γενεύης

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι δεν αναμένει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη Συρία που ξεκινούν αύριο στην Γενεύη, αλλά υπογράμμισε ότι η εκκίνηση του νέου γύρου συζητήσεων έχει στόχο τα μέρη να πλησιάσουν σε μια πολιτική συμφωνία.

«Δεν έχουμε υπερβολικές προσδοκίες, ας είμαστε ειλικρινείς», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματούχος των ΗΕ. Όπως σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά, ελπίζει να διατηρηθεί η δυναμική, αλλά και πως καμία πλευρά στις συνομιλίες δεν θα επιχειρήσει να διαταράξει τις συνομιλίες προκαλώντας η μία την άλλη.

«Πιστεύω ότι θα διεξαχθούν αξιόλογες συνομιλίες. Πρόκειται να καταβάλουμε μια σοβαρή προσπάθεια», υπογράμμισε.

Τα ζητήματα της διεξαγωγής εκλογών, της διακυβέρνησης και της κατάρτισης νέου Συντάγματος της Συρίας είναι εκείνα επί των οποίων ο ΟΗΕ θα στοχεύσει να κατευθύνει τις συνομιλίες, σημείωσε.

Ενώ οι συνομιλίες της Γενεύης θα εστιάσουν σε πολιτικά ζητήματα, ο ντε Μιστούρα είπε ότι αναμένει να πραγματοποιηθούν παράλληλες ειρηνευτικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, που διεξάγονται μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών υπό την αιγίδα της Μόσχας, της Τουρκίας και του Ιράν, για την προσέγγιση μιας συμφωνίας για εκεχειρία και επί ανθρωπιστικών θεμάτων, όπως το ζήτημα των κρατουμένων.

Ο απεσταλμένος των ΗΕ αρνήθηκε να συζητήσει τη μορφή των συνομιλιών της Γενεύης, οι οποίες, όπως τόνισε, θα ξεκινήσουν σε επίπεδο διμερών συναντήσεων αύριο Πέμπτη. Δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι στόχοι αυτού του γύρου των συνομιλιών.

Όπως πρόσθεσε, η Ρωσία κάλεσε την συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά την διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται στην Γενεύη.

«Σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ζήτησε επίσημα από την συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια των συζητήσεων», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις