Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν θρίλερ

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν θρίλερ

Νέα τροπή μοιάζει να παίρνει η προεκλογική κούρσα στη Γαλλία, καθώς οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν να καταδεικνύουν πως ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ωφελείται από τη συμμαχία με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού και θα μπορούσε ως εκ τούτου να περάσει στο δεύτερο γύρο, να κερδίσει την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν και να γίνει πρόεδρος της χώρας στα 39 του χρόνια.

Ο Μακρόν, πρώην ανώτατο στέλεχος επενδυτικών τραπεζών που ουδέποτε εξελέγη σε οποιοδήποτε αξίωμα, συναντήθηκε με το νέο του σύμμαχο, τον Μπαϊρού, νωρίτερα σήμερα (23/2), μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή τους πως συμμαχούν.

Ο 65χρονος Μπαϊρού έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία τρεις φορές, αλλά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον Μακρόν και δεν θα μπει εκ νέου στην κούρσα ο ίδιος.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Μακρόν, στο πλευρό του Μπαϊρού, υποστήριξε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι αυτός είναι η μόνη ελπίδα της Γαλλίας για να μην επιβληθεί το καθεστώς του «φόβου» από τη Μαρίν Λεπέν.

«Οι πολιτικοί καιροί έχουν αλλάξει. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε όπως πριν με το Εθνικό Μέτωπο προ των πυλών της εξουσίας», δήλωσε.

Δύο νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, δείχνουν τον Μακρόν σχεδόν να ισοψηφεί με τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης στη Γαλλία, τον Φρανσουά Φιγιόν. Μια τρίτη δημοσκόπηση, της Ifop Fiducial, που διεξήχθη τις τελευταίες τρεις ημέρες και άρα εν μέρει λαμβάνει υπόψη της τη συμμαχία που σχημάτισαν ο Μπαϊρού και ο Μακρόν, φέρει το ποσοστό του Μακρόν να ανεβαίνει κατά τρεις μονάδες, στο 22,5% των προθέσεων ψήφου, πάνω από αυτό του Φιγιόν, που βρίσκεται στο 20,5%.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να προβλέπουν νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, αλλά την ήττα της την 7η Μαΐου όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός της. Η μία φέρει τον Φιγιόν να την κερδίζει με 55% έναντι 45%, οι άλλες όμως καταγράφουν υψηλότερες διαφορές.

Νωρίτερα, η Μαρίν Λε Πεν, η οποία ηγείται της ακροδεξιάς στη Γαλλία αυξάνει το ποσοστό της στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ τελικά εκτιμάται ότι θα χάσει με διαφορά στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση (BVA-Salesforce) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει ποσοστό 27,5% στον πρώτο γύρο των εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου, ενώ το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 2,5% από την προηγούμενη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος του κέντρου, Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έρχεται στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 21% των ψήφων. Το ποσοστό του, είναι μειωμένο κατά μία μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Στην τρίτη θέση, ακολουθεί ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, με ποσοστό 19%, το οποίο επίσης έχει μειωθεί κατά μία μονάδα, από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο ανερχόμενος αστέρας στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, σύναψε χθες μια πολύτιμη συμμαχία με τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, την ώρα που η υποψηφιότητα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν διατηρεί την ορμή της παρά την έρευνα που διεξάγεται εις βάρος συνεργατών της για εικονικές θέσεις εργασίας.

Στην πρόθεση ψήφου η Λεπέν εξακολουθεί να εμφανίζεται νικήτρια του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, αυξάνοντας την απόστασή της από τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν, που πλήττεται από το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του, και από τον ανεξάρτητο Μακρόν.

Ο Μπαϊρού δήλωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει «τον χειρότερο κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς, η οποία είναι απειλή (...) για τη χώρα μας και για την Ευρώπη», προτού στηρίξει τον Μακρόν.

Ο ανεξάρτητος, κεντρώος υποψήφιος αμέσως δέχθηκε τη στήριξη του Μπαϊρού, τονίζοντας: «Συμμερίζομαι απόλυτα την εκτίμησή του για τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης της χώρας μας και των καιρών».

Η ανακοίνωση του 65χρονου Μπαϊρού ακολουθεί μια σεναριολογία πολλών μηνών κατά την οποία ο πολιτικός άφηνε να πλανάται το ενδεχόμενο ότι θα θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε ρίξει τους τόνους του σε σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο είχε περιγράψει το Σεπτέμβριο ως «τον υποψήφιο των δυνάμεων του χρήματος».

Δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, η αβεβαιότητα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη για το αποτέλεσμα της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία έχει σημαδευτεί από τον διχασμό της αριστεράς και την υπόθεση με την αργομισθία της συζύγου του Φιγιόν.

Ο Φιγιόν, που αμέσως μετά την εκλογή του ως υποψηφίου των συντηρητικών θεωρούνταν φαβορί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, πλέον βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται συνεχώς μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για τους μισθούς που λάμβανε η σύζυγός του και δύο από τα παιδιά του ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί.

Αντίθετα, τα νομικά προβλήματα της Λεπέν δεν φαίνεται προς το παρόν να της κοστίζουν σε δημοτικότητα.

Χθες η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε επίσημη έρευνα εις βάρος της διευθύντριας του πολιτικού γραφείου της Λεπέν, της Κατρίν Γκρισέ, στο πλαίσιο της έρευνας για τις εικονικές θέσεις εργασίες που κάλυπταν στελέχη του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πληρωμή τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητεί σχεδόν 340.000 ευρώ αποζημίωση από τη Λεπέν για την υπόθεση αυτή, αποφάσισε να καλύψει το ποσό μειώνοντας από τα μέσα Φεβρουαρίου στο μισό την αποζημίωση που λαμβάνει ως ευρωβουλευτής.

Αμφισβητώντας για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες αυτές, η Λεπέν ζήτησε στη διάρκεια συνέντευξής της χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 από τη δικαιοσύνη «να μην διαταράσσει την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές». Παράλληλα κατήγγειλε «την πολιτική σκευωρία» εις βάρος του σωματοφύλακά της και της διευθύντριας του γραφείου της.

Αποσύρθηκε από τον προεκλογικό αγώνα ο υποψήφιος των Πρασίνων

Στο μεταξύ, ο Γιανίκ Ζαντό, ο υποψήφιος των Πρασίνων για την προεδρία της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον προεκλογικό αγώνα, μια κίνηση που αναμένεται ότι θα ευνοήσει τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος, τον Μπενουά Αμόν.

«Αποσύρομαι ως υποψήφιος από τις προεδρικές εκλογές για να συμμετάσχω σε μια μεγάλη περιπέτεια», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, αναφερόμενος στην «υπέροχη» συμφωνία που πέτυχε με τους Σοσιαλιστές.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν πάντως στον Ζαντό πολύ μικρό ποσοστό, μεταξύ 1-2%.

Ο Αμόν, ο οποίος επελέγη ως υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προκριματικές του κόμματος τον Ιανουάριο, βρίσκεται στην τέταρτη θέση στις δημοσκοπήσεις, κάτι που εάν επαληθευτεί σημαίνει ότι θα αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Αμόν προσπαθούσε να πείσει και το βετεράνο αριστερό πολιτικό Ζαν-Λικ Μελανσόν να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Σοσιαλιστές ώστε να δοθεί στην αριστερά μια ευκαιρία για να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο ο Μελανσόν έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής αυτήν την πρόταση.