Γαλλία: Ζαχαροπλάστης έστειλε στο ISS «διαστημικά μακαρόν» για τον αστροναύτη Τομά Πεσκέ

Γαλλία: Ζαχαροπλάστης έστειλε στο ISS «διαστημικά μακαρόν» για τον αστροναύτη Τομά Πεσκέ

Μετά από αλλεπάλληλες δοκιμές για να μην εκρήγνυνται και να μην... ψιχουλιάζουν, ο διάσημος Γάλλος ζαχαροπλάστης Πιέρ Ερμέ κατάφερε να παρασκευάσει ένα "διαστημικό μακαρόν" που έφτασε σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ως δώρο για τα γενέθλια του αστροναύτη Τομά Πεσκέ.

Το διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού Dragon, που την Τετάρτη (22/2) δεν κατάφερε να δέσει στον ISS λόγω ενός προβλήματος που παρουσίασε στο σύστημα προσδιορισμού θέσης του, έφτασε τελικά την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η NASA. Το Dragon μεταφέρει στους έξι αστροναύτες του Σταθμού τρόφιμα και εξοπλισμό βάρους 2,2 τόνων.

Εκτός όλων των άλλων, στο φορτίο του περιλαμβάνεται και μια γαλλική λιχουδιά. Δύο κουτιά με επτά μακαρόν, τα μικρά γεμιστά μπισκότα, για τον Πεσκέ που θα κλείσει στις 27 Φεβρουαρίου τα 39 του.

7096722lpw 7098105 jpg 4112483

Ο Ερμέ, που τροποποίησε τη διάσημη συνταγή του για να μπορέσει να στείλει τα μακαρόν στο διάστημα, χρησιμοποίησε φραμπουάζ για να τα αρωματίσει, γιατί "η γεύση αυτή αρέσει σε όλους", όπως εξήγησε. Τα πειράματά του ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, προκειμένου να καταφέρει να φτιάξει ένα γλύκισμα που θα "συμμορφώνεται" με τις προϋποθέσεις που θέτουν η NASA και το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES).

"Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα, ιδίως όταν άρχισαν να μου αναλύουν όλους τους περιορισμούς", παραδέχτηκε ο γνωστός σεφ. "Μετά τις πρώτες δοκιμές, αποφασίσαμε να μειώσουμε το μέγεθος" των μπισκότων, εξήγησε από την πλευρά του ο Αλέν Μαγιέ, ο οποίος ασχολείται με θέματα διατροφής των αστροναυτών. Και αυτό γιατί οι αστροναύτες θα έπρεπε να μπορούν να φάνε το μακαρόν με μια μπουκιά. Ο λόγος είναι ότι στον ISS, σε περιβάλλον μικροβαρύτητας, αν δημιουργηθούν ψίχουλα κάποιος από τους "ενοίκους" θα μπορούσε να τα εισπνεύσει.

Τα μακαρόν πέρασαν επίσης από δοκιμές αντοχής σε κραδασμούς για να διασφαλιστεί ότι δεν θα... εκρήγνυνταν.

Στη Γη, τα μακαρόν, που φτιάχνονται από αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη και ασπράδια αυγών, είναι ελαφρώς εύθρυπτα. Τα διαστημικά ψήνονται λίγη ώρα παραπάνω, για να μην τρίβονται εύκολα. Δεν υπήρχε επίσης καμία περίπτωση να γίνουν γεμιστά με κρέμα ή με γκανάς κι έτσι ο Ερμέ είχε περιορισμένες επιλογές: χρησιμοποίησε τελικά ένα ζελέ φρούτων.

"Για μένα, η πρόκληση ήταν να φτιάξω κάτι ωραίο που να δίνει ευχαρίστηση" εξήγησε.