Άρχισαν οι κρίσιμες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία

Άρχισαν οι κρίσιμες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στο συριακό πόλεμο ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο στις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά σε τρία χρόνια την Πέμπτη (23/2), για να ακούσουν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα να τις παρακαλεί να συνεργαστούν για να τερματιστεί ο σχεδόν εξαετής πόλεμος στη Συρία.

"Σας ζητώ να συνεργαστείτε. Το ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολο να τεθεί τέλος σε αυτή την τρομερή σύγκρουση και να τεθούν τα θεμέλια για μια χώρα σε ειρήνη με τον εαυτό της, κυρίαρχη και ενωμένη", είπε ο ντε Μιστούρα στους αντιπροσώπους που κάθονταν αντικριστά στη σκηνή της αίθουσας συνελεύσεων στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Μιστούρα θα ξεκινήσει ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες σήμερα για να τεθεί μια διαδικασία για τις συνομιλίες, είπε σε δημοσιογράφους μετά την εναρκτήρια ομιλία, προσθέτοντας ότι είναι το "όνειρό" του να τις επαναφέρει για απ' ευθείας συνομιλίες, αλλά χρειάζεται μεγάλη εργασία προτού μπορέσει να γίνει αυτό.

Στις πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη, πριν από 10 μήνες, ο ντε Μιστούρα έπρεπε να μεταβαίνει από ομάδα σε ομάδα, οι οποίες ποτέ δεν συναντήθηκαν στην ίδια αίθουσα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε σε αντιπροσώπους του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και των αντιπάλων του ότι αμφότεροι φέρουν ευθύνη για να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια. "Όλοι οι Σύροι αναζητούν απελπισμένα το τέλος του πολέμου αυτού και το ξέρετε όλοι αυτό", είπε. "Είστε οι πρώτοι που μπορείτε να μας το πείτε. Περιμένουν για ανακούφιση από τα βάσανά τους και ονειρεύονται μια νέα οδό που θα τους οδηγήσει έξω από αυτόν τον εφιάλτη σε ένα νέο και κανονικό μέλλον με αξιοπρέπεια", πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες ως ανήφορο, είπε ότι θα επικεντρωθούν στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλεί για ένα νέο σύνταγμα, εκλογές υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ και διάφανη και υπόλογη διακυβέρνηση.