Η Μέρκελ συζητά το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Μακρόν πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Η Μέρκελ συζητά το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Μακρόν πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να συναντηθεί με τον ανεξάρτητο, κεντρώο υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος αποκάλυψε πως οι δύο πλευρές συζητούν ποια θα ήταν η προσφορότερη ημερομηνία.

Ο Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει τις εκλογές, εφόσον καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, δεν κατάφερε να συναντηθεί με τη Μέρκελ όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο τον περασμένο μήνα, ενώ στις αρχές της εβδομάδας πήγε στο Λονδίνο για συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα κάποια ημερομηνία, όμως εκτιμάται ότι η συνάντηση της Μέρκελ με τον Μακρόν θα γίνει εντός του Μαρτίου.

Το 2012 η Μέρκελ είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ – ο οποίος τελικά κέρδισε τις εκλογές – πιεζόμενη από τον απερχόμενο, συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ορισμένοι σύμβουλοί της αργότερα σημείωσαν ότι η απόφαση αυτή ήταν λανθασμένη.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, επισκέφθηκε το Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του από τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaine.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν, που πλέον στηρίζεται και από τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, θα κερδίσει τον Φιγιόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 23 Απριλίου και θα βρεθεί αντιμέτωπος στο δεύτερο γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα, με την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι η Λεπέν θα ηττηθεί στο δεύτερο γύρο, όποιος και από τους δύο και αν βρεθεί απέναντί της…