Το Βερολίνο συγκαλεί τον Τούρκο πρεσβευτή για την υπόθεση του δημοσιογράφου της Die Welt

Το Βερολίνο συγκαλεί τον Τούρκο πρεσβευτή για την υπόθεση του δημοσιογράφου της Die Welt

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συγκάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθεί κατά της προφυλάκισης του ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, με την κατηγορία της «τρομοκρατικής» προπαγάνδας, μια υπόθεση που αποτελεί νέα πηγή έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αντίθεση με όσα υποστήριξε αρχικά, η γερμανική διπλωματία γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται για μια «επίσημη κλήση», όμως ο πρεσβευτής «παρακαλείται» να μεταβεί στο υπουργείο προκειμένου να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Βάλτερ Λίντνερ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ενώπιον του Τύπου ότι έγινε κατανοητό προς τον Τούρκο διπλωμάτη ότι η κράτηση του δημοσιογράφου δεν ήταν «ούτε απαραίτητη ούτε δίκαιη», ενώ αντιβαίνει τις αρχές της ελευθεροτυπίας.

Επισήμανε επίσης ότι αυτή η υπόθεση αναμένεται να περιπλέξει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρέπει να γίνει σαφές για την Τουρκία ότι η εποχή (που διανύουμε) μόνο εύκολη δεν είναι για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις κι ότι η υπόθεση του Ντενίζ Γιουτζέλ περιπλέκει πολύ περισσότερο την κατάσταση» επέμεινε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.