ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Ιρλανδία: Με μόλις χίλιες ψήφους διαφορά το φιλοβρετανικό κόμμα DUP κέρδισε τις εκλογές

Βόρεια Ιρλανδία: Με μόλις χίλιες ψήφους διαφορά το φιλοβρετανικό κόμμα DUP κέρδισε τις εκλογές

Με μικρό προβάδισμα κέρδισε τις πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία, το κόμμα των Ενωτικών (DUP) έναντι του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν που κατάφερε να αυξήσει πολύ τα ποσοστά του, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα. Το DUP το οποίο τάσσεται την ένωση με την Μεγάλη Βρετανία κέρδισε 28 από τις 90 έδρες, ενώ το Σιν Φέιν το οποίο επιδιώκει την επανένωση με την Ιρλανδία κέρδισε 27 έδρες.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2016, οι Ενωτικοί είχαν κερδίσει 38 έδρες, έναντι 28 των εθνικιστών, σε μία βουλή που είχε τότε 108 έδρες.

Η συμμετοχή στις πρόωρες εκλογές ήταν αυξημένη κατά 10 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και έφτασε το 64.8%.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα DUP και Σιν Φέιν έχουν τώρα στη διάθεσή τους τρεις εβδομάδες για να συμφωνήσουν επί του σχηματισμού κυβέρνησης, αν φυσικά καταφέρουν πρώτα να επιλύσουν τις διαφωνίες που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές, μόλις δέκα μήνες μετά από τις προηγούμενες.

Η παραίτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μάρτιν ΜακΓκίνες και πρώην ηγέτη του Σιν Φέιν, στις αρχές Ιανουαρίου, οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, αφού η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, προβλέπει ότι η εξουσία πρέπει να είναι μοιρασμένη στα χέρια Ενωτικών και εθνικιστών. Ο ΜακΓκίνες παραιτήθηκε όταν η πρωθυπουργός της επαρχίας και ηγέτης του DUP, Αρλίν Φόστερ αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Η πολιτική κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί αν το Σιν Φέιν, επιμείνει στην άρνησή του να συνεργαστεί με την Φόστερ, που έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. «Μετά από μία σκληρή προεκλογική εκστρατεία που δίχασε, υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να λειτουργήσουν οι θεσμοί τις ερχόμενες εβδομάδες», εκτιμά η εφημερίδα The Irish News.

Οι αναλυτές προεξοφλούν αποτυχία στις συνομιλίες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάληψη της εξουσίας από το Λονδίνο για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια.

Εκτός από το σκάνδαλο διαφθοράς, που σχετίζεται με υπεξαίρεση χρημάτων από πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχει ακόμα ένα βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό έχει να κάνει με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ενωτικοί πήραν στάση υπέρ του Brexit, ενώ το Σιν Φέιν τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου, η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαναφορά «σκληρών» συνόρων με το νότο, αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί μεταξύ των πολιτών στις δύο πλευρές. Το εθνικιστικό Σιν Φέιν έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόκληση.

Η Μισέλ Ο’Νιλ που διαδέχθηκε τον Μάρτιν ΜακΓκίνες στην ηγεσία του Σιν Φέιν, επιβεβαίωσε μιλώντας στο AFP ότι δεν θα υποχωρήσει από την άρνησή της να συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με την Αρλίν Φόστερ.

Πάντως, αν η πολιτική κρίση συνεχιστεί, θεωρητικά το Λονδίνο έχει δικαίωμα να προκηρύξει εκ νέου εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις