ΚΟΣΜΟΣ

Εξοπλίζεται για πόλεμο η Κίνα;

Εξοπλίζεται για πόλεμο η Κίνα;

Ο κινεζικός αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί «κατά περίπου 7%» το 2017, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, ένα ποσοστό παρόμοιο με εκείνο της περασμένης χρονιάς (7,6%).

Την πρόβλεψη αυτή για την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών δημοσιοποίησε η Φου Γινγκ, εκπρόσωπος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, της κινεζικής Βουλής.

Η ανακοίνωση για τον αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας γίνεται πάντα στις αρχές του Μαρτίου.

Ωστόσο, φέτος σημειώνεται επιπλέον μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδιώκει μια μεγάλη αύξηση (περίπου 10%) των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες είναι ήδη οι μεγαλύτερες του κόσμου.

Η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών σηματοδοτεί αντίθετα μια τάση σταθεροποίησης μετά την αύξηση της περασμένης χρονιάς, που αύξησε τον κινεζικό αμυντικό προϋπολογισμό στα 954 δισεκατομμύρια γιούαν (132 δισεκ. ευρώ). Είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά που το ποσοστό της αύξησης είναι μονοψήφιο.

Ασιάτες και δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι πραγματικές δαπάνες των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερες.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός του Πεκίνου μελετάται προσεκτικά από τις χώρες της περιοχής, ειδικά λόγω των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο η Κίνα να θεωρηθεί ότι εγείρει μια «στρατιωτική απειλή» για άλλες χώρες, η Φου απέκρουσε οποιαδήποτε κριτική. «Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν ξεσπάσει τόσες συγκρούσεις και τόσοι πόλεμοι στον κόσμο, προξενώντας αναρίθμητους νεκρούς και τραυματίες (...) Για ποιους από αυτούς τους πολέμους ευθύνεται η Κίνα;», είπε και συμπλήρωσε «η Κίνα δεν έχει βλάψει ποτέ μια άλλη χώρα».

Παρότι η Κίνα έχει δεκαπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό μέσα σε 15 χρόνια, βρίσκεται πολύ μακριά από εκείνον των ΗΠΑ. Ο αμερικανικός στρατός έχει έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 604,5 δισεκατομμύρια δολάρια (575 δισεκ. ευρώ), σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου.

Οι κινεζικές στρατιωτικές δαπάνες είναι πάντως υψηλότερες από αυτές της Ρωσίας (στην τρίτη θέση παγκοσμίως, με 56 δισεκ. ευρώ), της Σαουδικής Αραβίας (54,1), του Ηνωμένου Βασιλείου (49,9), ή της Γαλλίας (44,9), κατά την ίδια πηγή.

Ο κινεζικός στρατός, οι στρατιώτες του οποίου έχουν υποδιπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’80, παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο σε αριθμό στελεχών (2 εκατομμύρια), χωρίς να υπολογίζεται το NATO.

Το ακριβές ποσό των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών θα ανακοινωθεί αύριο (5/3) στο κινεζικό κοινοβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις