ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο-ντοκουμέντο: Έγχρωμο φιλμ δείχνει την κηδεία του Στάλιν 64 χρόνια μετά

Βίντεο-ντοκουμέντο: Έγχρωμο φιλμ δείχνει την κηδεία του Στάλιν 64 χρόνια μετά

Ο θάνατος και η κηδεία του Σοβιετικού ηγέτη ήταν σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία που άλλαξε τον κόσμο, ενώ μέχρι σήμερα οι μοναδικές εικόνες που κυκλοφόρησαν από την τελετή προέρχονταν από κρατικές πηγές.

Όμως, ένα έγχρωμο βίντεο-ντοκουμέντο από την κηδεία του Σοβιετικού ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, έκανε την εμφάνιση του και τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φιλμ που κυκλοφορεί για πρώτη φορά μετά από 64 χρόνια από την κηδεία, το οποίο κατέγραψε ένας Αμερικανός διπλωμάτης εκείνη την εποχή και ο οποίος λίγο αργότερα απελάθηκε με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Εκείνη την περίοδο η πρεσβεία των ΗΠΑ βρισκόταν σε ένα κτίριο με τέλεια θέα στους τείχους του Κρεμλίνου λίγα μέτρα μακριά. Το υλικό που καταγράφηκε, δείχνει τους χιλιάδες στρατιώτες που συνοδεύουν το φέρετρο.

Σε κανέναν πολίτη δεν επετράπη η είσοδος στην Κόκκινη Πλατεία, παρά μόνο όταν το φέρετρο είχε πια φτάσει στο Μαυσωλείο και είχε τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνο του Λένιν.

Μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν, ανακοινώθηκε τετραήμερο πένθος, ενώ η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Εκατομμύρια Σοβιετικών έσπευσαν για να πουν το “τελευταίο αντίο” στον ηγέτη της ΕΣΣΔ.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε για τις 9 του Μάρτη του 1953.

Σχετικές ειδήσεις