ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εγκρίθηκε ο νόμος για το Brexit - Ενεργοποίηση του άρθρου 50 στο τέλος Μαρτίου

Βρετανία: Εγκρίθηκε ο νόμος για το Brexit - Ενεργοποίηση του άρθρου 50 στο τέλος Μαρτίου

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι η πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν το τέλος Μαρτίου».

Ο εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού επέμεινε πως «στα τέλη» Μαρτίου η Τερέζα Μέι προγραμματίζει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μέι να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα της διαδικασίας του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ το συντομότερο αύριο, έπειτα από την οριστική υιοθέτηση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου συζητείται σήμερα. Η ομάδα της βρετανίδας πρωθυπουργού όμως διέψευσε αυτό το σενάριο, μιλώντας για «εικασίες».

«Ήμασταν ξεκάθαροι ότι η πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 πριν το τέλος Μαρτίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας την λέξη «τέλος».

«Έχω πει "τέλος" πολλές φορές, αλλά φαίνεται ότι δεν ήμουν αρκετά σαφής», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε σήμερα το «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση και στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, οι βουλευτές καταψήφισαν τροπολογία του νομοσχεδίου, που είχε καταθέσει η Βουλή των Λόρδων, η οποία προέβλεπε πως οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τους βουλευτές με 331 ψήφους κατά και 286 υπέρ.

Σχετικές ειδήσεις