ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι μύδροι Ερντογάν κατά Ολλανδών: Μην μας κάνετε μαθήματα ηθικής, έχετε αίμα στα χέρια σας

Νέοι μύδροι Ερντογάν κατά Ολλανδών: Μην μας κάνετε μαθήματα ηθικής, έχετε αίμα στα χέρια σας

Ειδήσεις - Τουρκία:Νέα τροπή παίρνει η διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στην Ολλανδία και στην Τουρκία, έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης 14 Μαρτίου κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλία του επέκρινε τους Ολλανδούς για το ρόλο της χώρας τους στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα κατά των Βοσνίων το 1995.

«Πόλεμος» σκληρών δηλώσεων μεταξύ του Σουλτάνου και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας – Ο Ερντογάν παραλληλίζει τα γεγονότα του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα – Ο Ρούτε του «κουνάει» το δάχτυλο: Τολμάς να επιβάλλεις κυρώσεις;

Μιλώντας σε εκδήλωση για την εορτή της Ημέρας της Ιατρικής (14 Μάρτη) ο Ερντογάν δήλωσε ότι η βάναυση μεταχείριση των ολλανδικών αρχών απέναντι στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Φάτμα Καγιά, δεν ήταν έκπληξη.

«Η Ολλανδία δεν μας εξέπληξε, γνωρίζαμε ήδη το χαμηλό επίπεδο ηθικής, το επίπεδο πολιτισμού και τα ήθη που διαθέτουν οι Ολλανδοί. Το γνωρίζουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις ολλανδικές ειρηνευτικές δυνάμεις που σύμφωνα με τις καταγγελίες των Τούρκων επέτρεψαν στα σερβικά τάγματα θανάτου να εισβάλουν στον λεγόμενο «ασφαλή θύλακα», να αιχμαλωτίσουν εκατοντάδες Βόσνιους και να τους εκτελέσουν μαζικά.

«Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά εκείνοι που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα», επισήμανε ο Ερντογάν.

erdogan slams netherlands

«Με την επίδειξη κρατικής τρομοκρατίας το Σάββατο, η Ολλανδία επέφερε σε μεγάλο βαθμό καταστροφικό πλήγμα στην ΕΕ και τις αξίες της, που δεν αποτελεί πλέον το μπλοκ των νόμων και των ελευθεριών» κατήγγειλε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι οι ολλανδικές αρχές επέδειξαν ασέβεια προς όλους τους διεθνείς κανόνες και όρους.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δε μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και πως ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες, μετά την αναστολή από την Τουρκία των υψηλού επιπέδου διπλωματικών επαφών με την Ολλανδία.

Τέλος ο Ερντογάν στράφηκε και κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ την οποία κατηγόρησε ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» και κάλεσε τους τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές.

Ρούτε: Αποκρουστική παραποίηση της ιστορίας

Από την πλευρά του ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», αντέδρασε ο ολλανδός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Δεν θα πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε.

turkey netherlands copy

Νωρίτερα, σε χαμηλότερους τόνους, είχε επίσης δηλώσει ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης των δύο χωρών «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν σειρά διπλωματικών μέτρων, αλλά όχι οικονομικά μέτρα.

«Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο».

Η Τουρκία, εξοργισμένη από τον αποκλεισμό των υπουργών από προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, κλιμάκωσε την διπλωματική κρίση αρνούμενη την επιστροφή στην Άγκυρα του ολλανδού πρεσβευτή και κατηγορώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να εμποδιστούν δύο τούρκοι υπουργοί να συμμετάσχουν σε ολλανδικό έδαφος σε εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την περαιτέρω ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Αφού χαρακτήρισε «ναζί» τα μέλη της ολλανδικής ηγεσίας, η Άγκυρα προχώρησε χθες το βράδυ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων: η Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς, αρνείται την επιστροφή του πρεσβευτή Κιλ Κορνέλις βαν Ριζ «μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί». Ανακοίνωσε επίσης της τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία.

Ο τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητεί την διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ. Η Άγκυρα ζητεί επίσης από την Ολλανδία να αποκαταστήσει «το κακό που έκανε»...

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση και να αναζητηθούν τα μέσα για την άμβλυνση της κατάστασης». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης την «αποφυγή της κλιμάκωσης».

Η ένταση ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες και με τη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις αρνήθηκαν τη διεξαγωγή τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων.

Χθες, ο Ερντογάν επετέθη κατά της καγκελαρίου Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι «υποστηρίζει τρομοκράτες». «Κα. Μέρκελ, γιατί κρύβετε τρομοκράτες στη χώρα σας; Γιατί δεν αναλαμβάνετε δράση;», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος αναφερόταν στην υποστήριξη που κατά τη γνώμη του παρέχει το Βερολίνο σε υπερασπιστές της κουρδικής υπόθεσης και σε ύποπτους που καταζητούνται από την Άγκυρα για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης του περασμένου Ιουλίου, δίνοντάς τους πολιτικό άσυλο.

Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «κατάφωρα παράλογες» αυτές τις δηλώσεις. «Η καγκελάριος δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαγωνισμό προκλήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Όμως, υπό το φως της παρούσας κρίσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία υπεγράφη πριν από έναν χρόνο.

Κατά τη γνώμη του Σονέρ Τσαγκαπτάι, αναλυτή του Washington Institute για την Τουρκία, «ο Ερντογάν αναζητεί φανταστικούς ξένους εχθρούς για να κινητοποιήσει την εθνικιστική του βάση εν όψει του δημοψηφίσματος και οι Ολλανδοί έπεσαν στην παγίδα».

«Πρόκειται για τον χορό των υποκριτών. Υποκρινόμαστε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας με την ΕΕ) υφίστανται ακόμη, αλλά είναι ψέμα. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την σημερινή κατάσταση. Αφήνει τον λαϊκισμό του Ερντογάν να ανθίζει», σύμφωνα με τον Ντιντιέ Μπιγιόν, του Institut de Relations Internationales et Strategiques (IRIS) στο Παρίσι.

Η Τουρκία ανοίγει «πόλεμο» και με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Παράλληλα, η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα την δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας την ΕΕ να «απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση» σε σχέση με τη διπλωματική κρίση της Άγκυρας με την Ολλανδία, κρίνοντας ότι η «απερίσκεπτη» δήλωση είναι «άνευ αξίας» για την Τουρκία.

«Η απερίσκεπτη δήλωση της ΕΕ δεν έχει αξία για τη χώρα μας» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ολλανδίας, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και ότι σχόλιά της για επίδειξη ηρεμίας δεν έχουν αξία για την Άγκυρα. Κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι παίρνοντας θέση υπέρ της Ολλανδίας, τροφοδοτεί την «ξενοφοβία και το αντιτουρκικό αίσθημα».

Σχετικές ειδήσεις