ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Δικαστήριο αναγνώρισε για πρώτη φορά ευθύνη του κράτους για την τραγωδία της Φουκουσίμα

Ιαπωνία: Δικαστήριο αναγνώρισε για πρώτη φορά ευθύνη του κράτους για την τραγωδία της Φουκουσίμα

Το δικαστήριο έκρινε πως η πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση, που είχε αυτή την εξουσία, είχε διατάξει την Tepco να λάβει προληπτικά μέτρα.

Δικαστήριο στην Ιαπωνία αναγνώρισε για πρώτη φορά σήμερα την ευθύνη που είχε το κράτος στο πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, έπειτα από προσφυγή μιας ομάδας Iαπώνων πολιτών.

Το δικαστήριο του Μαεμπάσι, βόρεια του Τόκιο, έκρινε ένοχους για αμέλεια την κυβέρνηση και την εταιρία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power (Tepco), που εκμεταλλευόταν το εργοστάσιο, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Και οι δύο καταδικάστηκαν στην καταβολή συνολικά ποσού 38,6 εκατ. γεν (316.000 ευρώ). Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, μόνον 62 από τους 137 ανθρώπους, που είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και οι οποίοι κατέθεσαν την αγωγή, αποζημιώθηκαν, με την απόφαση να έχει ληφθεί έπειτα από εξέταση της κατάστασης ενός εκάστου.

Αν και το ποσό είναι πολύ κατώτερο εκείνου που ζητούσαν οι ενάγοντες (1,5 δισεκ. γεν), η απόφαση αυτή είναι η πρώτη που αναγνωρίζει την ευθύνη του κράτους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, το δικαστήριο έκρινε πως η πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση, που είχε αυτή την εξουσία, είχε διατάξει την Tepco να λάβει προληπτικά μέτρα.

Η Tepco δήλωσε πως θέλει να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου προτού αποφασίσει αν θα υποβάλει έφεση. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα αρνήθηκε από την πλευρά του να σχολιάσει την απόφαση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επηρεάσει την πολιτική της χώρας, που είναι φιλική προς την πυρηνική ενέργεια.

Συνολικά, περισσότεροι από 450.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους αμέσως μετά την τριπλή καταστροφή (τον σεισμό και το τσουνάμι όπου 18.446 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι, και το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα), με εντολή των Αρχών ή από τον φόβο της ακτινοβολίας. Από αυτούς, 10.000 άνθρωποι προσέφυγαν κατά των Αρχών και της Tepco.

Επισήμως, κανένας άνθρωπος δεν πέθανε εξαιτίας της ακτινοβολίας που εκλύθηκε από τον σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά οι Αρχές παραδέχονται πως περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι περιοχών της ακτής του Ειρηνικού έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια είτε της επώδυνης απομάκρυνσης από τις εστίες τους είτε της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσής τους.

Στις αρχές του 2016, τρία πρώην διευθυντικά στελέχη της Tepco παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη για τις ευθύνες τους στο πυρηνικό δυστύχημα. Κατηγορούνται ότι δεν έλαβαν τα μέτρα που θα επέτρεπαν να αποτραπούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εγκαταστάσεις από το τσουνάμι καθώς και οι αλυσιδωτές βλάβες που ακολούθησαν. Η δίκη δεν έχει γίνει ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις