ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» από Γερμανία: Δεν ήταν ο Γκιουλέν πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία

«Βόμβα» από Γερμανία: Δεν ήταν ο Γκιουλέν πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND φαίνεται πως δεν έχει πιστέψει το «αφήγημα» του Ερντογάν πως ο εξόριστος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ο «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος της 15ηςΙουλίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής της BND, μιλώντας στο Spiegel, κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ τον Ερντογάν ότι, «η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να μας πείσει σε κάθε επίπεδο πως ο Γκιουλέν ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά απέτυχε».

Ερωτηθείς για την ιδεολογική ταυτότητα του Γκιουλέν, δηλαδή για το εάν ο ιμάμης είναι ακραίος ισλαμιστής ή τρομοκράτης, ο ίδιος δήλωσε πως τον θεωρεί «ηγέτη μιας κοινωνικής οργάνωσης που στόχο έχει να παράσχει περαιτέρω θρησκευτική και κοσμική εκπαίδευση».

Ο επικεφαλής της BND δεν πιστεύει πως η τουρκική κυβέρνηση ήταν πίσω από το πραξικόπημα, καθώς, όπως σημειώνει, «η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ξεκίνησε από την κυβέρνηση. Πριν τις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη εκκαθάριση άρα μέρη του στρατού θεώρησαν πως θα έπρεπε να κάνουν γρήγορα πραξικόπημα πριν τους πιάσει και αυτούς».

Τέλος, προειδοποίησε για αυξανόμενη ρωσική απειλή για τη Γερμανία και την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία έχει διπλασιάσει τη μαχητική ισχύ της στα δυτικά σύνορα… δεν μπορείτε να τα θεωρήσετε όλα αυτά ως άμυνα κατά της Δύσης».

Σχετικές ειδήσεις