ΚΟΣΜΟΣ

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Όσο είμαι δικτάτορας αυτοί θα είναι φασίστες

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Όσο είμαι δικτάτορας αυτοί θα είναι φασίστες

Καμία διάθεση να ξεθάψει το «τσεκούρι» του πολέμου με την Ευρώπη δεν έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε χειμαρρώδης.

«Έχεις την ελευθερία να αποκαλείς τον Ερντογάν δικτάτορα όμως ο Ερντογάν δεν έχει την ελευθερία να τους αποκαλεί φασίστες ή ναζί. Μην το πάρετε προσωπικά, αλλά θα τους αποκαλώ φασίστες όσο αποκαλούν τον Ερντογάν δικτάτορα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στην Dogan TV, απευθυνόμενος στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

«Ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ έκανε μια δήλωση εναντίον μου, παρότι είμαστε καλοί φίλοι. Την αποδοκιμάζω. Εύχομαι να μην είχε κάνει τέτοια δήλωση», πρόσθεσε σχετικά με τη δήλωση του Γερμανού προέδρου ότι «ρίσκαρε να καταστρέψει όσα έχουν επιτευχθεί στη χώρα του τα τελευταία χρόνια, αλλά και να κόψει τις σχέσεις με τους συμμάχους του».

Παράλληλα, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία διάθεση να επισκεφθεί τη Γερμανία πριν το τουρκικό δημοψήφισμα, ενώ όσον αφορά στις κατηγορίες που εξαπέλυσε κάνοντας λόγο για ναζιστές Γερμανούς και Ολλανδούς, αναρωτήθηκε: «Δεν επιτρέπεις στην υπουργό μου να πάει στο Ρότερνταμ και βάζεις τα σκυλιά σου να δαγκώνουν τους πολίτες μου; Που είναι το διεθνές δίκαιο; Και μετά ενόχλησε όταν μιλάμε για ναζισμό;».

Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να τονίσει πως οι ευρωπαϊκές χώρες, ίσως εκπλαγούν με το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου…

«Η Άγκυρα θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου»

«Η Τουρκία θα διατηρήσει τις οικονομικές της σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα επανεξετάσει τις σχέσεις της σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου», σημείωσε επίσης ο Ερντογάν.

Σε μια άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο Τούρκος ηγέτης επισήμανε ότι τα πάντα, «από το Α στο Ω» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, θα επανεξεταστούν μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δίνουν άδεια σε εκδηλώσεις υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, την ώρα που απαγορεύουν σε Τούρκους αξιωματούχους να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του «ναι».

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, αφού επανέλαβε δε τις κατηγορίες ότι η Γερμανία υποστηρίζει την τρομοκρατία, κατέστησε σαφές ότι δεν σκόπευε να επισκεφθεί τη χώρα αυτή πριν από το δημοψήφισμα, σε αντίθεση με όσα μετέδωσαν πρόσφατα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τον Μάιο στην Ουάσιγκτον ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε τέλος ότι θα πραγματοποιήσει τον Μάιο «κατ’ ιδίαν» συνομιλίες με εκπροσώπους της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως τα κορυφαία ζητήματα των διμερών συζητήσεων θα είναι η Συρία και η τύχη του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα θεωρεί τον Γκιουλέν ως τον ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Türk, ο Ερντογάν επισήμανε ότι οι συζητήσεις με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται αναφορικά με την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, κάτι που ζητά η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε παράλληλα ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από την Ράκα, το προπύργιο της οργάνωσης στην Συρία και η τύχη της συριακής πόλης Μανμπίζ, αποτελούν «πολύ σημαντικές αποφάσεις για την περιοχή που χρειάζεται να λάβουμε», συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία απογοητεύτηκε από την προθυμία των ΗΠΑ και της Ρωσίας να συνεργαστούν με τους Κούρδους μαχητές του YPG στην Συρία.

Τέλος δήλωσε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου για την απαγόρευση στους επιβάτες των αεροσκαφών της Turkish Airlines προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να μεταφέρουν φορητούς υπολογιστές και τάμπλετς στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της πτήσης, έβλαψε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το λάθος αυτό να διορθωθεί σύντομα.

Σχετικές ειδήσεις