ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Τουσκ και Μέι συμφώνησαν για αποκλιμάκωση των εντάσεων – Τι είπαν για Γιβραλτάρ

Brexit: Τουσκ και Μέι συμφώνησαν για αποκλιμάκωση των εντάσεων – Τι είπαν για Γιβραλτάρ

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμφώνησαν ότι θα επιδιώξουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις κατά τις συνομιλίες σχετικά με το Brexit, ειδικά όταν θα εξετάζονται «αναπόφευκτα δύσκολα» ζητήματα, όπως εκείνο του Γιβραλτάρ, ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι ο Τουσκ και η Μέι είχαν σήμερα (6/4) στο Λονδίνο μια «καλή και φιλική» συνάντηση που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

«Συμφώνησαν να έχουν τακτικές επαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του Brexit προκειμένου να διατηρήσουν μια εποικοδομητική προσέγγιση και να επιδιώξουν τη μείωση των εντάσεων που ενδεχομένως προκύψουν, όταν οι συνομιλίες επί ορισμένων θεμάτων όπως το Γιβραλτάρ αναπόφευκτα καταστούν δύσκολες» επισήμανε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η Βρετανία, πάντως, θα επιδιώξει να συνάψει μια συμφωνία με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ κατά τις διαπραγματεύσεις της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία του θύλακα χωρίς την συναίνεση των πολιτών του, ξεκαθάρισε η Τερέζα Μέι.

Έπειτα από τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι τόνισε πως η Βρετανία αναμένει την έναρξη των επίσημων συνομιλιών με την ΕΕ, μόλις η Ένωση καταλήξει στις κατευθυντήριες γραμμές της.

«Η πρωθυπουργός επίσης έκανε σαφές ότι αναφορικά με το ζήτημα του Γιβραλτάρ, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αλλάξει: Το ΗΒ θα επιδιώξει την σύναψη μιας συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για το Γιβραλτάρ κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ, ενώ δεν θα τεθεί σε καμία διαπραγμάτευση η κυριαρχία του Γιβραλτάρ δίχως την συναίνεση των πολιτών του βρετανικού θύλακα», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο της Μέι με ανακοίνωση του.

Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις