ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: Έτσι κατέληξε στην απόφαση να βομβαρδίσει τη Συρία ο Ντόναλντ Τραμπ

Επίθεση ΗΠΑ στη Συρία: Έτσι κατέληξε στην απόφαση να βομβαρδίσει τη Συρία ο Ντόναλντ Τραμπ

Επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία:Ώρες μετά τη χημική επίθεση στην Χαν Σεϊχούν στη Συρία, από την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι την Τρίτη 4 Απριλίου, οι σύμβουλοι Πληροφοριών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ του έδωσαν στοιχεία βάσει των οποίων για την επίθεση ευθυνόταν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό τονίζει ότι βασική προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Συρία θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ζήτησε αμέσως να καταρτιστεί ένας κατάλογος με επιλογές για να τιμωρηθεί ο Άσαντ, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις πολλές κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις που διεξήχθησαν σε διάστημα δύο ημερών.

Αντιμέτωπος με την πρώτη του μεγάλη κρίση στο εξωτερικό, ο Αμερικανός πρόεδρος βασίστηκε στους στρατιωτικούς ειδικούς και όχι στους πολιτικούς, οι οποίοι φαίνονταν να έχουν το πάνω χέρι τις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του. Παράλληλα έδειξε έτοιμος να κινηθεί άμεσα, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Την Πέμπτη το απόγευμα ο Τραμπ ζήτησε να εκτοξευθούν πύραυλοι κρουζ κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού, βόρεια της Δαμασκού, στην οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ήταν αποθηκευμένα τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της Τρίτης.

«Πιστεύω ότι δείχνει πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι διατεθειμένος να δράσει όταν οι κυβερνήσεις και οι διάφορες πλευρές ξεπερνούν τα όρια (…) Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε αυτό το μήνυμα στον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεζ Τίλερσον στους δημοσιογράφους.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι συναντήθηκαν με τον Τραμπ ήδη από το βράδυ της Τρίτης και του παρουσίασαν διάφορες επιλογές, μεταξύ αυτών την επιβολή κυρώσεων, την άσκηση διπλωματικής πίεσης και ένα στρατιωτικό σχέδιο για πλήγματα στη Συρία, τα οποία είχαν καταρτιστεί πολύ καιρό προτού αναλάβει την προεδρία.

us attacks syria 1

«Είχε πολλά ερωτήματα και δήλωσε ότι θέλει να το σκεφθεί, όμως είπε επίσης ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα. Ήθελε ακριβείς προτάσεις», τόνισε ένας αξιωματούχος.

Την Τετάρτη το πρωί οι στρατιωτικοί σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου δήλωσαν ότι γνωρίζουν από ποια συριακή αεροπορική βάση εξαπολύθηκε η χημική επίθεση και ότι εντόπισαν το αεροσκάφος Sukhoi-22 που την εκτέλεσε.

Τότε ο Τραμπ τους είπε να επικεντρωθούν στα στρατιωτικά σχέδια. Το ίδιο απόγευμα εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο απ’ όπου δήλωσε ότι η «απαράδεκτη» επίθεση εναντίον «ακόμη και όμορφων, μικρών μωρών» άλλαξε τη στάση του απέναντι στον Άσαντ.

Όταν ρωτήθηκε αν σχεδιάζει νέα πολιτική για τη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε να απαντήσει: «Θα δείτε».

Ως το τέλος του απογεύματος της Πέμπτης συγκλήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Πεντάγωνο προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για τα στρατιωτικά πλήγματα.

Στη διάρκεια των τριών ημερών που διεξάγονταν συσκέψεις οι βασικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι του Τραμπ ήταν ο σύμβουλος εθνικής Ασφάλειας Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Σε έναν Λευκό Οίκο όπου δεν έχουν λείψει οι ίντριγκες τον τελευταίο καιρό ο ΜακΜάστερ είχε συγκρουστεί με τον Στίβεν Μπάνον, σύμβουλο του Τραμπ για θέματα στρατηγικής, ο οποίος τελικά την Τετάρτη έχασε τη θέση του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε στους εταίρους των ΗΠΑ ότι επίκειται ένα πλήγμα εναντίον της Συρίας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ωστόσο η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή της Μόσχας, ισχυρής συμμάχου του Άσαντ, και φαίνεται να περιορίζει τις πιθανότητες να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, κάτι που ο Τραμπ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θεωρεί πιθανό, κυρίως στη μάχη κατά του ISIS.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις σχετικά με την επίθεση στη Συρία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις