ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Στοκχόλμη: Αυτός είναι ο ύποπτος για το μακελειό

Τρομοκρατική επίθεση Στοκχόλμη: Αυτός είναι ο ύποπτος για το μακελειό

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Αρχές της Αστυνομίας τις φωτογραφίες ενός άνδρας που θεωρείται ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» της Στοκχόλμης - Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί - Όλο το χρονικό της επίθεσης

«Ανθρωποκυνηγητό» έχει εξαπολύσει η σουηδική αστυνομία για τον εντοπισμό ενός άνδρα που φέρεται να σχετίζεται με το περιστατικό.

wpADNkXSTei55zlYuADY 680
XuPZOIWQ6umpFNKBNMoE 680 1

«Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτό το πρόσωπο», ανέφερε ένας αξιωματικός, δείχνοντας τη φωτογραφία του άνδρα, σχετικά νεαρής ηλικίας, που φορά μια μαύρη κουκούλα.

Ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας, Νταν Ελιάσον, δήλωσε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με τον ή τους ύποπτους που βρίσκονταν στο φορτηγό.

Οι εικόνες αυτές τραβήχθηκαν από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε κοντινό σημείο.

Η αστυνομία τόνισε επίσης ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι επίκειτο μια επίθεση στη Σουηδία.

Καμία σύλληψη για την επίθεση

Δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα (07/04) στο κέντρο της Στοκχόλμης, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

«Δοθέντων παρόμοιων συμβάντων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή τη στιγμή ότι επρόκειτο για μια τρομοκρατική ενέργεια», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ωστόσο, σουηδικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν πως έγιναν προσαγωγές δύο ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι.

Λίγο αργότερα, η σουηδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι έχει πρασαγάγει δύο άνδρες, χωρίς να τους χαρακτηρίζει, ωστόσο, ως ύποπτους.

Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν Σουηδούς αστυνομικούς να περνούν χειροπέδες σε υπόπτους.

stokx1

Το χρονικό της τραγωδίας

Πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την τρελή πορεία φορτηγού σε πολύσυχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα. Ο αρχηγός της σουηδικής αστυνομίας δεν επιβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα τον αριθμό των νεκρών, ενώ έκανε λόγο για «αρκετούς νεκρούς».

tromokratiko xtupima

Το μεσημέρι της Παρασκευής (07/04) ένα φορτηγό έπειτα από «τρελή» πορεία κατέληξε σε τοίχο πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στην οδό Drottninggatan, παρασύροντας δεκάδες πεζούς.

Η σουηδική αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης περί τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ως μια ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια.

Λεβέν: Η χώρα «δέχθηκε επίθεση»

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η χώρα του έγινε στόχος «επίθεσης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί πως το συμβάν ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

«Η Σουηδία υπέστη επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για μια επίθεση», είπε ο Λεβέν.

Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ' οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επέστρεψε στην πρωτεύουσα.

Τα γραφεία της σουηδικής κυβέρνησης έχουν κλείσει και όλοι οι υπουργοί είναι ασφαλείς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο Reuters.

Κλεμένο το φορτηγό που χρησιμοποίησε ο δράστης - Δεν βρέθηκαν εκρηκτικά

fortigo copy

Οι εικόνες που μετέδωσαν σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί σοκάρουν. Το φορτηγό φαίνεται να έχει μπει μέσα στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens, ενώ μορφές που μοιάζουν με ανθρώπινες σορούς έχουν καλυφθεί με κουβέρτες.

Το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι κλεμένο και ανήκει στην εταιρεία ζυθοποιίας Spendrups, η οποία έβγαλε την εξής ανακοίνωση: «Το φορτηγό μας έχει εμπλακεί. Μιλήσαμε με τον οδηγό μας και είπε ότι παρέδιδε μια παραγγελία, βγήκε από το φορτηγό και κάποιος πήδηξε μέσα και το έκλεψε. Ο οδηγός δεν έχει τραυματιστεί και τώρα μιλάει με την αστυνομία».

Οι αρχές της αστυνομίας ερεύνησαν εξονυχιστικά το φορτηγό, στο οποίο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά.

Σοκαριστικό βίντεο από την τρελή πορεία του φορτηγού:

Είναι η στιγμή που το φορτηγό «θερίζει» ανυποψίαστους πολίτες που έκαναν την βόλτα τους έξω από το πολυκατάστημα, στο οποίο έπεσε το φορτηγό:

souidia

Οι αναφορές για περιστατικό με πυροβολισμούς που προηγήθηκαν τις επίθεσης δεν επιβεβαιώθηκαν ή κατ' άλλες πηγές διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για άσχετο με την επίθεση περιστατικό, σε κοντινό σημείο.

Περιορίστηκε η κυκλοφορία οχημάτων στη Γέφυρα Ερεσούντ

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη Γέφυρα Ερεσούντ, που συνδέει τη Σουηδία με τη Δανία, περιορίστηκε εν μέρει κατόπιν αιτήματος της σουηδικής αστυνομίας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Στοκχόλμη, ανακοίνωσε η εταιρεία που διαχειρίζεται τη γέφυρα.

Λίγο νωρίτερα, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SJ ανέφερε ότι ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια των τρένων από και προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της σουηδικής πρωτεύουσας για το υπόλοιπο της ημέρας σήμερα.

Προβλήματα στις μετακινήσεις

Η αστυνομία απέκλεισε τον τόπο της τραγωδίας και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται στο κέντρο της πόλης, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από το κέντρο της Στοκχόλμης.

Η επίθεση έχει προκαλέσει προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό, αφού έγινε πάνω από τον σταθμό T-Centralen, από τον οποίο περνούν όλες οι γραμμές της Στοκχόλμης.

Μάλιστα, η αστυνομία της Σουηδίας διέταξε την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Expressen ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τον κόσμο λέγοντας: «παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε».

lorry

Δείτε Live εικόνα από το σημείο:

Με πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εxpressen, Sky News

Σχετικές ειδήσεις