ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: 13 νεκροί σε νέες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: 13 νεκροί σε νέες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ

Ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν το Σαββατοκύριακο οκτώ άμαχους και πέντε στρατιώτες σε δύο χωριστές επιθέσεις στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν την Κυριακή (9/4) συγκλίνουσες πηγές.

Το Σάββατο (8/4), εννέα άνθρωποι που είχαν φύγει από το Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, για να μαζέψουν καυσόξυλα, αιχμαλωτίστηκαν σε μια περιοχή περίπου δέκα χιλιόμετρα από το χωριό Καγιάμλα από μια ομάδα μαχητών που σκότωσε τους οκτώ, σύμφωνα με κατοίκους.

«Ένοπλοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο και μάζεψαν τους άνδρες. Κατέσφαξαν τους οκτώ και έκαψαν τις σορούς τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαμπακούρα Κολό, μέλος μιας παραστρατιωτικής ομάδας που δρα εναντίον της Μπόκο Χαράμ.

Ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να ξεφύγει ειδοποίησε τους κατοίκους του γειτονικού χωριού Μολάι, οι οποίοι ανέσυραν τις σορούς για να τις θάψουν, πρόσθεσε ο Κολό.

«Θάψαμε τον γείτονά μου το βράδυ του Σαββάτου. Ήταν ανάμεσα στους οκτώ που σκοτώθηκαν από τη Μπόκο Χαράμ», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπουμπακάρ.

«Του είχαν κόψει το λαιμό και είχαν κάψει το πτώμα του», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τα τελευταία οκτώ χρόνια, η εξέγερση των ισλαμιστών και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, ενώ 2,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί. Η σύρραξη έχει καταστρέψει το βιός δεκάδων χιλιάδων κατοίκων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Στην πλειονότητά τους, οι εκτοπισμένοι εξαρτώνται από τη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων. Πολλοί μαζεύουν και πωλούν καυσόξυλα για να εξασφαλίζουν μικροποσά.

Σύμφωνα με τον Αμπουμπακάρ, οι άνθρωποι που είχαν πάει να μαζέψουν καυσόξυλα είχαν προειδοποιηθεί πως στην περιοχή όπου πήγαιναν υπήρχαν τζιχαντιστές. «Αγνόησαν την προειδοποίηση διότι έψαχναν απελπισμένα κάποιο έσοδο για να θρέψουν την οικογένειά τους και το να μαζέψουν καυσόξυλα ήταν η μοναδική επιλογή που είχαν».

Την Παρασκευή, μια άλλη επίθεση στοίχισε τη ζωή σε πέντε άνδρες του στρατού περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Μαϊντουγκούρι.

«Περί τις 13:00, μια ομάδα ανδρών που υπάρχουν υποψίες ότι ήσαν τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ έστησαν ενέδρα εναντίον μιας περιπόλου στο χωριό Μάφα, σκοτώνοντας πέντε στρατιώτες. Δύο άλλοι τραυματίστηκαν», δήλωσε ένας αξιωματικός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ένας παραστρατιωτικός επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως μέλη της «Μπόκο Χαράμ άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών που περιπολούσαν στο Μάφα. Σκότωσαν πέντε στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους δύο».

Την Πέμπτη, σε άλλη ενέδρα μελών της Μπόκο Χαράμ εναντίον στρατιωτών, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, άλλοι πέντε τραυματίστηκαν και πέντε κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στην ίδια περιοχή, κοντά στη Ντίκουα.

Σχετικές ειδήσεις