ΚΟΣΜΟΣ

«Κατανοητή η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία - Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές»

«Κατανοητή η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία - Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές»

Το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει το παραμικρό για ανακοινώσεις του κέντρου κοινής διοίκησης της Ρωσίας, του Ιράν και δυνάμεων που υποστηρίζουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, στις οποίες ανσφέρθηκαν ορισμένα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν «κόκκινες γραμμές» πλήττοντας συριακή αεροπορική βάση με πυραύλους Τόμαχοκ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Κυριακή (χθες) το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε, επικαλούμενο ένα κέντρο κοινής διοίκησης που αποτελείται από δυνάμεις της Ρωσίας, του Ιράν και μαχητών που υποστηρίζουν τον Άσαντ, πως η πρόσφατη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης Ας Σαϊράτ υπερέβη τις «κόκκινες γραμμές».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι σύμμαχοι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα επίθεση και θα αυξήσουν την υποστήριξή τους στη Δαμασκό.

«Δεν γνωρίζουμε γι' αυτό, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε και δεν γνωρίζουμε από πού το πήρε το Ρόιτερς και από πού εμφανίστηκαν πάλι αυτές οι ανώνυμες πηγές», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Το βράδυ της 6ης Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν 59 πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ εναντίον της αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού στην Ας Σαϊράτ. Η επιδρομή κατέστρεψε οκτώ υπόστεγα αεροσκαφών και όλον τον στρατιωτικό εξοπλισμό που βρισκόταν μέσα σε αυτά, όμως πολλά μαχητικά δεν έπαθαν τίποτα και ο διάδρομος παρέμεινε εν πολλοίς άθικτος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η επίθεση ήταν μια απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ στις 4 Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων, και την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει η Ουάσινγκτον στη συριακή κυβέρνηση. Η Δαμασκός αρνήθηκε τις κατηγορίες για επίθεση με χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία δήλωσε επανειλημμένα πως χρειάζεται λεπτομερής διερεύνηση του επεισοδίου προτού αποδοθεί η ευθύνη για την επίθεση στην Ιντλίμπ σε οποιαδήποτε πλευρά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Χομς Ταλάλ Μπαραζί, από τους πυραύλους σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, περιλαμβανομένων και δύο αμάχων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη του συριακού στρατού, δύο αγνοούνται και έξι υπέστησαν σοβαρά τραύματα από την πυρκαγιά που ακολούθησε την εκτόξευση των πυραύλων.

Ωστόσο ο συριακός στρατός ανέφερε πως συνολικά δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η επίθεση κατέστρεψε επίσης μια αποθήκη, ένα κτίριο εκπαίδευσης, μια καντίνα, έξι μαχητικά MiG-23 και έναν σταθμό ραντάρ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία βρέθηκε «μερικά εκατοστά από την αντιπαράθεση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση Ας Σαϊράτ.

«Και αν αποδειχθεί πως οι τρομοκράτες διέσπειραν το (δηλητηριώδες) αέριο, τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Αν οι τρομοκράτες ανακαλύψουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους υποστηρίζουν κάθε φορά που διασπείρουν το αέριο, τι θα γίνει με την περιοχή; Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως βρέθηκαν μερικά εκατοστά από την αντιπαράθεση (με τις Ηνωμένες Πολιτείες)», είπε ο Ροχανί, επικαλούμενος ρώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Η θέση της Νότιας Ευρώπης

Οι χώρες του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) χαρακτήρισαν πάντως σήμερα "δικαιολογημένα" τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά που φέρεται ότι διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Χαν Σεϊχούν.

«Το πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Σαϊράτ στη Συρία είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση τέτοιων όπλων (σ.σ. χημικών) και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν τον στόχο», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στο κοινό ανακοινωθέν καταδικάζεται «με τον εντονότερο τρόπο» η αεροπορική επίθεση με χημικά όπλα που διαπράχθηκε στις 4 Απριλίου στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Τονίζεται επίσης ότι «η επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόσο από το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ από το 2013 όσο και από το Νταές (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου εκτιμούν επίσης ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν «για αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να τους επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζουν ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στη σύρραξη της Συρίας», αλλά και ότι «μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως ορίζεται από την απόφαση 2254 του ΟΗΕ θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία», ενώ «θα επιτρέψει την αποφασιστική ήττα του Νταές και των άλλων οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ στη Συρία».

πηγη ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις