ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου: Ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπως ο Άσαντ! (Vid)

Σάλος με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου: Ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπως ο Άσαντ! (Vid)

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ζήτησε συγγνώμη επειδή υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει διαπράξει χειρότερα εγκλήματα από τον Αδόλφο Χίτλερ διότι ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας δεν είχε προβεί στη χρήση χημικών όπλων, δήλωση η οποία ξεσήκωσε σάλο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης—κι όχι μόνο—με πολλούς να επισημαίνουν ότι ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ υποβάθμισε χονδροειδώς το Ολοκαύτωμα με τα σχόλιά του.

«Με κάθε ειλικρίνεια, έκανα κατά λάθος ένα απρεπές και αναίσθητο σχόλιο για το ζήτημα του Ολοκαυτώματος (...) Δεν χωράει καμιά σύγκριση», είπε ο Σπάισερ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Για αυτό, ζητώ συγγνώμη. Ήταν ένα λάθος».

Η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, υποστήριξε νωρίτερα πως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου θα έπρεπε να έχει ήδη απολυθεί.

«Ο Σον Σπάισερ πρέπει να απολυθεί, και ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) πρέπει αμέσως να αποκηρύξει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του», ανέφερε η Πελόσι σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. «Είτε (ο Σπάισερ) μιλάει εξ ονόματος του προέδρου, ή ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τον είχε προσλάβει», πρόσθεσε η ίδια.

Όταν ένας δημοσιογράφος κάλεσε τον Σπάισερ να δώσει διευκρινίσεις, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είπε ότι «όταν μιλάμε για το αέριο σαρίν», ο Χίτλερ «δεν χρησιμοποίησε το αέριο εναντίον του ίδιου του λαού με τον τρόπο που το κάνει ο Άσαντ».

Οι ναζί εξόντωσαν περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους στο Ολοκαύτωμα, πολλούς με τη χρήση χημικών στους θαλάμους αερίων. Οργανώσεις στις ΗΠΑ κατηγόρησαν απερίφραστα τον εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας ότι υποβαθμίζει τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος του Χίτλερ.

«Ο Σον Σπάισερ δεν έχει πλέον την ακεραιότητα να υπηρετεί ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να τον απολύσει αμέσως», τόνισε ο Στίβεν Γκόλντσταϊν, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Άννας Φρανκ για τον Αμοιβαίο Σεβασμό.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, χωρίς να αναφερθεί άμεσα στα σχόλια του Σπάισερ, ανήρτησε λίγη ώρα μετά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter το οποίο περιέχει σπαρακτικές εικόνες με τα πτώματα που ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις όταν κατέλαβαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Η ανάρτηση αναπαράχθηκε από χίλιους και πλέον άλλους χρήστες του ιστότοπου, πολλοί εκ των οποίων αναφέρθηκαν ρητά στα σχόλια του Σπάισερ.

Καταδικάζει η Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσε να καταδικάσει τη σύγκριση μεταξύ του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Αδόλφου Χίτλερ που έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Κάθε σύγκριση των σημερινών καταστάσεων με τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού δεν οδηγεί σε τίποτα το θετικό», τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Ανακριβείς όροι, έλλειψη ευαισθησίας και γνώσης»

Από την πλευρά του, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ κάλεσε τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, τον Σον Σπάισερ, να επισκεφθεί τον ιστότοπό του, μετά τις σοκαριστικές δηλώσεις που έκανε για τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη χρήση ανακριβών όρων και την έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με το Ολοκαύτωμα εκ μέρους του Σπάισερ», ανέφερε το Γιαντ Βάσεμ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ισχυρισμοί του Σπάισερ υποδηλώνουν «βαθύτατη έλλειψη γνώσης για τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ολοκαυτώματος», συνέχισε. «Επιπροσθέτως, μπορεί να ενισχύσουν εκείνους που έχουν ως στόχο να παραχαράξουν την ιστορία», υπογράμμισε.

Το Γιαντ Βάσεμ κάλεσε μάλιστα τον εκπρόσωπο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί τον ιστότοπό του για να μάθει περισσότερα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, εβραϊκές οργανώσεις και πολλοί πολιτικοί, ιδίως του Δημοκρατικού κόμματος, έσπευσαν να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις που τις θεώρησαν αντισημιτικές ή και ρεβιζιονιστικές (ότι δηλαδή αρνούνται το Ολοκαύτωμα). Ο υπουργός Μεταφορών και Πληροφοριών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, χαρακτήρισε αρχικά «εξωφρενικές» τις δηλώσεις του Σον Σπάισερ και τόνισε ότι η χώρα του θα πρέπει να απαιτήσει είτε να ζητήσει συγγνώμη είτε να παραιτηθεί. Λίγο αργότερα πάντως, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Κατζ είπε ότι δέχεται τη συγγνώμη του Σπάισερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις