ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Κιμ Γιονγκ Ουν: Η υπομονή μας τελείωσε – Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Κιμ Γιονγκ Ουν: Η υπομονή μας τελείωσε – Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν αποκλείει καμιά επιλογή για να λυθεί το ακανθώδες ζήτημα των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, διεμήνυσε σήμερα 17 Απριλίου ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι η «εποχή της στρατηγικής υπομονής» που επεδείκνυε η Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγκγιάνγκ έχει λάβει τέλος.

ΛΥΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΟ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

Η Νότια Κορέα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πενς σε τέσσερις ασιατικές χώρες, η οποία έχει στόχο να δείξει στους συμμάχους της Ουάσινγκτον και να υπενθυμίσει στους αντιπάλους της ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν στρέφει τα νώτα της σε αυτήν την ολοένα και πιο ανάστατη περιοχή αυτή το κόσμου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε με ελικόπτερο στο στρατόπεδο Μπονιφάς, μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, που απέχει μόνο μερικά μέτρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πενς, ο πατέρας του οποίου υπηρέτησε στον Πόλεμο της Κορέας (1950-’53), τόνισε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να υπάρξει ασφάλεια «με ειρηνικά μέσα, με μια διαπραγμάτευση. Αλλά όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι για την επίτευξη των στόχων και παραμένουμε στο πλευρό των Νοτιοκορεατών» κατά την επίσκεψή του στο χωριό Πανμουντζόν, στα σύνορα των δύο χωρών, όπου υπογράφτηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1953.

Ο Πενς έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Freedom House, ένα κτήριο που απέχει μόνο μερικά μέτρα από τα «σύνορα της ελευθερίας», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε. Διαβεβαίωσε ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα αντέχει σε «κάθε δοκιμασία» και παραμένει «πολύ ισχυρή».

«Υπήρξε μια περίοδος στρατηγικής υπομονής, αλλά η εποχή της στρατηγικής υπομονής τέλειωσε», επέμεινε.

«Το μήνυμα του λαού των ΗΠΑ είναι ότι επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά η Αμερική επιδίωξε (...) να φθάσουμε στην ειρήνη και με τη χρήση ισχύος, και το μήνυμά μου σήμερα, ενώ βρίσκομαι μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Κορέα, με τους θαρραλέους στρατιώτες της Νότιας Κορέας, είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας», πρόσθεσε ο αμερικανός αντιπρόεδρο.

«Ο λαός της Βόρειας Κορέας και ο στρατός της Βόρειας Κορέας δεν πρέπει να κάνουν λάθος όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό των συμμάχων τους», είπε.

Ο Πενς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα «θα κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται για να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική» της Βόρειας Κορέας. «Αλλά όπως ο πρόεδρος κατέστησε πολύ σαφές, είτε η Κίνα θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ή θα το κάνουμε εμείς, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας», συμπλήρωσε.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, με εκτοξεύσεις πυραύλων από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ και την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson και πολλών πλοίων συνοδείας, περιλαμβανομένων αντιτορπιλικών και καταδρομικών, σε μια θαλάσσια περιοχή κοντά στην κορεατική χερσόνησο.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να «αντιμετωπίσει» το βορειοκορεάτικο «πρόβλημα» και να εμποδίσει την Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει μια μέρα έναν διηπειρωτικό πύραυλο ικανό να πλήξει το αμερικανικό έδαφος.

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου Πενς αποτελεί σαφώς αντίδραση στη χθεσινή εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που απέτυχε.

Η αποτυχημένη δοκιμή καταγράφηκε μία ημέρα έπειτα από μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδείχθηκαν σύμφωνα με ειδικούς νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι.

(Με πληροφορίες από Russia Today, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις