ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: «Κίτρινη κάρτα» στον Ερντογάν από το Συμβούλιο της Ευρώπης για νοθεία

Δημοψήφισμα Τουρκία: «Κίτρινη κάρτα» στον Ερντογάν από το Συμβούλιο της Ευρώπης για νοθεία

Δημοψήφισμα Τουρκία | Ειδήσεις: Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι, όπως όλα δείχνουν, πεπεισμένο, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία νοθεύτηκε, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο βουλευτής, Άλεφ Κόρουν, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου, στο κρατικό ραδιόφωνο ORF της Αυστρίας.

«Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα θα γίνουν δεκτοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόρουν.

FERHOFSTADT

Την ίδια στιγμή, όμως, και από πλευράς Βρυξελλών ακούγονται πλέον ισχυρές διαμαρτυρίες για τη στάση της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, επισήμανε ότι οι κατηγορίες που διατύπωσε διατύπωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το μη αδιάβλητο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι «πολύ σοβαρές» και αποτελούν αιτία να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την ΕΕ.

«Οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές δεν παρέχουν μόνον απολυταρχικές εξουσίες στον Ερντογάν, αλλά έχουν διαταράξει και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Τουρκία και το δημοψήφισμα στο οποίο στηρίχθηκαν δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης», ανέφερε σε δημόσια δήλωσή του ο κ. Φερχόφσταντ.

Και πρόσθεσε: «Η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε μια έντιμη εκστρατεία, καθώς εκφόβισε την πλευρά του "όχι" και φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαιώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση μποϊκοτάρισε τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαταλαμβάνοντας το επίπεδο του παιγνιδιού μεταξύ του "ναι" και του "όχι"».

Διαβάστε περισσότερα θέματα για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Σχετικές ειδήσεις