ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τέλος στο διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

ΗΠΑ: Τέλος στο διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας, άφησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς - Μάτις: Με την πυραυλική δοκιμή ήθελαν να προκαλέσουν κάτι

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την οριστική διακοπή του διαλόγου με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, μετά και την τελευταία – αποτυχημένη πάντως - πυραυλική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, θεωρώντας ότι η κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν άκρως επιθετική με σκοπό να προκαλέσει την ολική ρήξη.

«Ο χρόνος για τον αποτυχημένο διάλογο τελείωσε», ξεκαθάρισε ο Πενς, ο οποίος μιλώντας ωστόσο από το Τόκιο, έδωσε έμφαση στην αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, προκειμένου η κλιμάκωση της έντασης να εκτονωθεί ειρηνικά.

«Κατανοούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός της Ιαπωνίας μετά την κλιμάκωση της έντασης στη θαλάσσια περιοχή που τη χωρίζει από την Κορεατική Χερσόνησο. Είμαστε μαζί σας κατά 100%», δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από το μεσημεριανό γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει τη στάση του Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η «στρατηγική υπομονή» με τη Βόρεια Κορέα εξαντλήθηκε, ενώ όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

«Η αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα ήταν μια απόπειρα της Πιονγκγιάνγκ να προκαλέσει κάτι» ανέφερε, στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με το Πεκίνο για να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Η δοκιμή της Κυριακής «δείχνει γιατί συνεργαζόμαστε τόσο στενά με τους Κινέζους τώρα, μετά τη συνάντηση στο Μαρ-α-Λάγκο (μεταξύ των προέδρων της Κίνας και των ΗΠΑ)», τόνισε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος που τον μεταφέρει στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Αυτή η αμερικανοκινεζική προσπάθεια έχει ως στόχο «να διατηρηθεί υπό έλεγχο» η κατάσταση στην Κορέα και στοχεύει σε μια «αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο», συνέχισε, τονίζοντας ότι τον στόχο αυτό συμμερίζονται επίσης η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

«Όλοι μας έχουμε τα ίδια συμφέροντα», πρόσθεσε.

Ο Μάτις έφτασε σήμερα στο Ριάντ, τον πρώτο σταθμό στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή που περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Κατάρ και το Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε έναν αριθμό πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ έκανε και μία αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση προχθές, μία ημέρα μετά τους επίσημους εορτασμούς για την «Ημέρα του Ήλιου» και τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που την χαρακτήρισε.

Το μεσημεριανό γεύμα εργασίας μεταξύ του Πενς και του Άμπε εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, ενώ διεξάγεται πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, με τον οποίο θα συζητήσει ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.

Πριν από την άφιξη του Πενς στο Τόκιο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος είχε συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο. Ο Ρος, που φέρεται να έχει μια σκληροπυρηνική προσέγγιση σε θέματα εμπορίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με το Τόκιο μέσω της υπογραφής σχετικής συμφωνίας.

Το Τόκιο, αποτελεί το δεύτερο σταθμό της 10ήμερης περιοδείας του Πενς στην Ασία, με κεντρική επιδίωξη τη μεταφορά του μηνύματος ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει την ενίσχυση του διμερούς πλαισίου των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε το πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP).

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας το πλαίσιο της οποίας διαπραγματεύτηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η εφαρμογή της υποστηρίχτηκε δυναμικά από τον Άμπε, δηλώνουν ότι οι αγορές τους θα παραμείνουν ανοιχτές για τις αμερικανικές εξαγωγές. Από την άλλη μεριά, οι αμερικανικές επιχειρηματικές ενώσεις υποστήριξαν την εφαρμογή της TPP, με τα συνδικάτα των εργαζομένων να υποστηρίζουν ότι θα βλάψει τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ είχε ως κεντρικό σύνθημα το σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική» στην προεκλογική εκστρατεία του, εξαγγέλλοντας ότι θα υποστηρίξει την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, εξήγγειλε την εφαρμογή πολιτικής για τη μείωση των ελλειμμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με χώρες όπως η Ιαπωνία, αλλά και η Κίνα. Η κεντρική γραμμή των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ εντοπίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών προς την κατεύθυνση της υπογραφής διμερών εμπορικών συμφωνιών, έναντι του προηγούμενου μοντέλου των περιφερειακών ή διεθνών συμφωνιών εμπορικού χαρακτήρα που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το Τόκιο όμως ανησυχεί για ένα πιθανό πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (FTA) με τις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην άσκηση σοβαρών πιέσεων από την Ουάσιγκτον για το άνοιγμα πολιτικά ευαίσθητων τομέων της ιαπωνικής οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά κι ο αγροτικός τομέας. «Είναι νωρίς για να πούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά επιθυμούμε σίγουρα ν' αυξήσουμε τον όγκο των διμερών σχέσεών μας με την Ιαπωνία. Θα το κάνουμε αυτό, μέσω του πλαισίου μιας συμφωνίας», δήλωσε ο Ρος σε ερώτηση σχετικά με την υιοθέτηση ενός πλαισίου συμφωνίας FTA, με τις ΗΠΑ.

Για το 2016, η Ιαπωνία είχε εμπορικό πλεόνασμα 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομίας, εκφράζοντας την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την «επιμονή» του πλεονασματικού ισοζυγίου υπέρ της Ιαπωνίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης στο Τόκιο δηλώνουν ότι η πορεία του ελλείμματος στις εμπορικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον είναι μειούμενη σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας παραμένει σε πιο υψηλά επίπεδα.

Ο Τραμπ έχει παραπονεθεί ότι η Ιαπωνία διατηρεί τεχνητά τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν σε χαμηλά επίπεδα ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών προϊόντων στις ξένες αγορές. Από την άλλη μεριά, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα δεν καταλόγισε στο Τόκιο ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ιαπωνικού νομίσματος.

Ο Πενς δήλωσε στη Σεούλ, προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του, ότι η κυβέρνηση Τραμπ, θα προχωρήσει σε επανεξέταση κι αναμόρφωση της πενταετούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει με τη Νότια Κορέα.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, ως κυβερνήτης της πολιτείας Ιντιάνα, έχει αναπτύξει δεσμούς με τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, ενώ η πολιτεία αυτή, αποτελεί την έδρα εργοστασίων των ιαπωνικών βιομηχανιών Subaru, Honda και Toyota, που διαθέτουν γραμμές παραγωγής οχημάτων στις ΗΠΑ.

Στην αμερικανική οικονομία δραστηριοποιούνται περίπου 260 ιαπωνικές βιομηχανίες προσφέροντας σε Αμερικανούς περίπου 60.000 θέσεις εργασίας. «Ως έναν βαθμό θέλουμε να κάνουμε για τις ΗΠΑ αυτό που κάναμε για την Ιντιάνα», δήλωσε σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εξέλιξη των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

«Η Ιντιάνα έχει εξελιχθεί στην αμερικανική πολιτεία με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) από την Ιαπωνία, συμπεριλαμβάνοντας την υλοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, αλλά και καλύτερων αμοιβών για τους Αμερικανούς εργαζόμενους», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Βίκτορ Σμιθ, υπουργός Εμπορίου του Πενς όταν ήταν κυβερνήτης της Ιντιάνα.

Σχετικές ειδήσεις