ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: Η Άγκυρα απορρίπτει τη διεξαγωγή έρευνας για νοθεία

Δημοψήφισμα Τουρκία: Η Άγκυρα απορρίπτει τη διεξαγωγή έρευνας για νοθεία

Την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςνα διεξαχθούν ανεξάρτητες έρευνες, με αφορμή τις καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απέρριψε κατηγορηματικά η τουρκική κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα από τις Βρυξέλλες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Μια τέτοια αναπόδεικτη δήλωση εκ μέρους ενός εκπροσώπου Τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Επιπλέον, προέτρεψε την ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καλέσει την Τουρκία να «ξεκινήσει μια διαφανή έρευνα» μετά την έκθεση της κοινής αποστολής των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία επισημαίνεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής διεξήχθη υπό άνισες συνθήκες και δεν πληροί τα δημοκρατικά κριτήρια.

«Προτρέπουμε όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους διεθνείς παρατηρητές», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σχετικές ειδήσεις