ΚΟΣΜΟΣ

«Έκλεισε» η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν

«Έκλεισε» η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν

Δημοψήφισμα Τουρκία:Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν τον Μάιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα (19/4) στους δημοσιογράφους ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα ορίσουμε μια ημερομηνία ώστε οι δύο πρόεδροι να συναντηθούν τον Μάιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Οι δύο ηγέτες δεν έχουν ακόμη συναντηθεί, αλλά έχουν συνομιλήσει πολλές φορές τηλεφωνικώς. Έτσι ο Τραμπ συνεχάρη τον Ερντογάν για τη νίκη του στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν στη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας την κοινή επιθυμία να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον «προκειμένου να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις».

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τραμπ δεν εξέφρασε καμία επιφύλαξη για την ψηφοφορία την οποία κέρδισε με ποσοστό λίγο πάνω από το 51% των ψήφων ο Ερντογάν, αν και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσαν ότι οι συνθήκες διεξαγωγής του ήταν άνισες.

Η Τουρκία ελπίζει να αποκτήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ μετά την σαφή επιδείνωση των διμερών σχέσεων επί κυβέρνησης Ομπάμα, κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές των YPG στη Συρία που πολεμούν κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η Άγκυρα, που υποστηρίζει από την πλευρά της άλλες ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπό το λάβαρο του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το θέμα έχει γίνει κεντρικό στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα, αυτόκλητης πρωτεύουσας του ISIS στη Συρία. Η Τουρκία έχει προσφερθεί επανειλημμένα να συμμετάσχει στην επιχείρηση αλλά μόνο αν οι Κούρδοι μαχητές αποκλειστούν από αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις