ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Σημείωμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκε κοντά στο πτώμα του δράστη

Παρίσι: Σημείωμα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκε κοντά στο πτώμα του δράστη

Ένα χειρόγραφο μήνυμα υπέρ της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε κοντά στο πτώμα του επιτιθέμενου που σκότωσε έναν αστυνομικό το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι προτού σκοτωθεί από πυρά των αστυνομικών.

Η επίθεση έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το προεδρικό ντιμπέιτ και τρεις μέρες πριν τις εκλογές - Νεκροί ένας αστυνομικός και ο δράστης

Ένα Κοράνι βρέθηκε επίσης στο αυτοκίνητο του Καρίμ Σερφί, ενός Γάλλου 39 ετών, ο οποίος έθεσε στο στόχαστρο του αστυνομικούς, ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα. Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση, που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Μάλιστα, ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Le Parisien", πρόκειται για τον γεννημένο στη Γαλλία, 39χρονο Καρίμ Σεουρφί, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος» και το 2003 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για απόπειρα δολοφονίας κατά πέντε ατόμων, ενός αστυνομικού, ενός δόκιμου αστυφύλακα και του αδελφού του στην περιοχή του Παρισιού, δύο χρόνια νωρίτερα. Το 2005 η ποινή του είχε μειωθεί στα 5 χρόνια.

Αστυνομικοί έκαναν «φύλλο και φτερό» το σπίτι του Σεουρφί στο προάστιο Σελ, στο ανατολικό Παρίσι και εξετάζουν τώρα το αν τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ταιριάζουν με αυτά του δράστη της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Ο Σερφί ήταν Γάλλος υπήκοος και ζούσε με τη μητέρα του στο προάστιο Σελ, στο ανατολικό Παρίσι. Είχε καταδικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη για παλαιότερες ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, πριν από 16 χρόνια. Είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών επειδή το 2001, αφού έκλεψε ένα αυτοκίνητο, άνοιξε πυρ εναντίον δύο αστυνομικών με πολιτικά που προσπάθησαν να τον συλλάβουν. Ενώ ήταν υπό κράτηση πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, αφού του άρπαξε το όπλο του.

Ο Σερφί αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2015, αφού εξέτισε άλλα δύο χρόνια στη φυλακή για άλλα αδικήματα. Είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο γιατί φέρεται ότι απείλησε να σκοτώσει αστυνομικούς, όμως αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειας του δράστη της επίθεσης, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη τον οποίο γνώριζε καλά η γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), δόθηκε στη δημοσιότητα από το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί πρόσφατα εναντίον του καθώς όπως μετέδωσε το BFMTV, πριν από λίγο καιρό είχε μπει ξανά στο στόχαστρο των γαλλικών Αρχών όταν φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Telegram, για την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων με άλλους ομοϊδεάτες του, προκειμένου να εκτοξεύσει απειλές και να κάνει γνωστή την «επιθυμία» του να σκοτώσει αστυνομικούς.

paris3
paris2

Αυτός είναι ο αστυνομικός που έπεσε νεκρός

Στη δημοσιότητα δόθηκε η φωτογραφία του αστυνομικού που έπεσε νεκρός από τα πυρά του τρομοκράτη, του 37χρονου Ξαβιέ Ζουγκελέ.

xavie

Ανθρωποκυνηγητό για τον δεύτερο δράστη

Εκτός από το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησε στην επίθεση, στο όχημά του βρέθηκαν επίσης ένα αεροβόλο και πολλά μαχαίρια. Τρεις συγγενείς του έχουν τεθεί υπό κράτηση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας είχε δηλώσει αρχικά ότι αναζητείται ένας δεύτερος άνδρας για τον οποίο οι Αρχές δεν γνωρίζουν προς το παρόν με ποιον τρόπο και αν συνδέεται με το περιστατικό στο Σανζ Ελιζέ. «Δεν αποκλείουμε τίποτα», είπε ο Πιερ-Ανρί Μπραντέ.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το Ισλαμικό Κράτος κατονόμασε λάθος άνθρωπο. Το βέβαιο είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος κάτι σχεδίαζε» είπε μια αστυνομική πηγή.

Ο καταζητούμενος που παραδόθηκε δεν έχει σχέση με την επίθεση

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να συνδέεται με την επίθεση στο Σανζ Ελιζέ ο Βέλγος τον οποίο οι Αρχές χαρακτήριζαν «επικίνδυνο» και είχαν προειδοποιήσει το Παρίσι ότι κατευθυνόταν στη Γαλλία, μολονότι το Ισλαμικό Κράτος, στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη, άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Ο Γιουσούφ ελ Οσρί, κάτοικος Αμβέρσας, καταζητείτο από τις βελγικές Αρχές για μια υπόθεση ναρκωτικών, εξήγησε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του, αλλά δεν τον βρήκαν. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαπίστωσαν ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε ψάξει το πώς θα μπορούσε να πάει από την πόλη του στο Παρίσι με ταχεία αμαξοστοιχία Thalys.

Με αφορμή αυτήν την έρευνα, οι βελγικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τις αντίστοιχες γαλλικές ότι το πρόσωπο αυτό εμπλεκόταν σε μια υπόθεση ναρκωτικών.

Ο 35χρονος ελ Οσρί πήγε μόνος του σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας και παραδόθηκε, όταν διαπίστωσε ότι το όνομά του κυκλοφορούσε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και ότι τον συνέδεαν με την επίθεση στο Παρίσι. Στην κατάθεσή του, παρουσίασε ακλόνητο άλλοθι, αφού βρισκόταν στη δουλειά του. «Αποκλείσαμε κάποια σχέση» με την επίθεση στο Σανζ Ελιζέ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Γαλλικές και βελγικές Αρχές προσπαθούν ακόμη να διευκρινίσουν γιατί στην ανάληψη της ευθύνης το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι την διέπραξε ένας μαχητής του με το όνομα «Άμπου Γιούσεφ αλ Μπελγκίκι («ο Βέλγος»), ενώ ο δράστης της επίθεσης ήταν Γάλλος. «Υπάρχουν δύο περιπτώσεις» είπε ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας. Είτε «υπάρχει πράγματι κάπου κάποιος Αμπού Γιούσεφ αλ Μπελγκίκι είτε το ΙΚ επωφελήθηκε από το γεγονός ότι το όνομα ενός κατοίκου της Αμβέρσας κυκλοφορούσε στα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα γαλλικά, για να αναλάβει την ευθύνη» αναφέροντας το όνομά του, εξήγησε.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την ένοπλη επίθεση στο κέντρο του Παρισιού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης Amaq.

000318202341

Δείτε βίντεο από τις έρευνες των Αρχών

«Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη»

Η Γαλλία δεν πρέπει να υποχωρήσει στον φόβο και οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές πρέπει να αποφύγουν την πλειοδοσία μετά την χθεσινή επίθεση στο Παρίσι, δήλωσε ο κεντρώος υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν.

«Μη υποχωρήσετε στον φόβο, στην διαίρεση και τον εκφοβισμό. Η γενιά μας πρέπει να αντιταχθεί σε αυτήν την πρόκληση», δήλωσε ο Μακρόν από το στρατηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι ματαίωσε δύο συγκεντρώσεις σήμερα για να μην επιβαρύνει τις υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά αρνήθηκε να διακόψει την εκστρατεία του. «Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», είπε.

«Η αποδυνάμωση των τοπικών υπηρεσιών Πληροφοριών εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια υπήρξε σφάλμα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μία επίθεση στην κυβέρνηση του αντιπάλου του και πρωθυπουργού του Νικολά Σαρκοζί Φρανσουά Φιγιόν.

Το χρονικό της επίθεσης

Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία η προτελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από τη τζιχαντιστική επίθεση στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) και σχεδόν αμέσως την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ευθύνεται για τις περισσότερες επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί στη Γαλλία από το 2015 και έχουν προκαλέσει τον θάνατο 238 ανθρώπων.

«Ο δράστης έφτασε με αυτοκίνητο, βγήκε από αυτό και άρχισε να πυροβολεί εναντίον του αστυνομικού οχήματος με ένα αυτόματο όπλο. Σκότωσε έναν από τους αστυνομικούς και προσπάθησε να επιτεθεί και σε άλλους», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Η συνοικία όπου σημειώθηκε η επίθεση αποκλείστηκε, ενώ μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν και ένα ελικόπτερο ερευνούσε την περιοχή από αέρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Μέγαρο των Ηλυσίων ότι θα υπάρξει «απόλυτη επαγρύπνηση» προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν σε τηλεοπτικό στούντιο για την τελευταία τους τηλεοπτική αντιπαράθεση πριν την Κυριακή, κατήγγειλαν την επίθεση και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις ασφαλείας.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν, και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσαν τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική επίθεση», εξέφρασε «τα συλλυπητήριά της στον λαό της Γαλλίας». «Είναι κάτι πραγματικά, πολύ φριχτό αυτό που συνέβη σήμερα στον κόσμο», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Δεν σταματά ποτέ».

Στο περιθώριο μιας συνάντησης στην Ινδονησία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι η επίθεση στο Παρίσι «αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία μπορεί να χτυπήσει παντού ανά πάσα στιγμή».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι «βρίσκεται σταθερά και αποφασιστικά» στο πλευρό της Γαλλίας.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα διεξαχθούν για πρώτη φορά στην Ιστορία της 5ης Δημοκρατίας υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, le parisien

Σχετικές ειδήσεις