ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Αλλαγές στην χορήγηση βίζας εργασίας

Αυστραλία: Αλλαγές στην χορήγηση βίζας εργασίας

Άμεσες επιπτώσεις στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται ετησίως η Aυστραλία θα έχουν οι αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης βίζας με δικαίωμα εργασίας, που εξήγγειλε η κυβέρνηση Τέρνμπουλ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατά την κατάθεση του επερχόμενου προϋπολογισμού θα ορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα λάβει η χώρα στις 190.000, σύμφωνα, όμως, με στοιχεία του υπ. Οικονομικών που διέρρευσαν στον Τύπο, ο αριθμός των μεταναστών που θα δεχθεί η χώρα το επόμενο οικονομικό έτος θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 30.000.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι λογικό επακόλουθο, αν αναλογιστεί κανείς ότι για 268 ειδικότητες του σχετικού καταλόγου επαγγελμάτων που εξήγγειλε ότι θα καταρτίσει το υπουργείο, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι σε αυτά τα επαγγέλματα δεν θα έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης βίζας μόνιμης εγκατάστασης.

Εν τω μεταξύ, δύο εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στην χορήγηση βίζας εργασίας, έγινε γνωστό ότι οι νέοι κανονισμοί δεν θα ισχύουν εξ ολοκλήρου για αλλοδαπούς εργαζόμενους από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα λόγω της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που έχει συνάψει η Αυστραλία με αυτές τις χώρες.

Ο υπ. Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον, από τον οποίο ζητήθηκε να διευκρινίσει αν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι από τις τρεις παραπάνω χώρες θα έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση, δήλωσε ότι όπως και για όλους τους άλλους αλλοδαπούς που θέλουν να εργαστούν στην Αυστραλία, η επιλογή τους θα γίνεται με βάση τον κατάλογο των ειδικοτήτων που θα καταρτίσει το υπουργείο.

Πρόσθεσε όμως ότι λόγω της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, οι Αυστραλοί εργοδότες θα μπορούν να προσλάβουν αλλοδαπούς εργαζόμενους από την Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα ελεύθερα και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν στο υπουργείο ότι προσπάθησαν πρώτα να βρουν Αυστραλούς εργαζόμενους για να καλύψουν τις εργατικές τους ανάγκες.

Η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων εκ μέρους του Εργατικού κόμματος που χαρακτήρισε τις αλλαγές που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως «μία τρύπα στο νερό» αναφέροντας ότι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ για αλλαγές που στοχεύουν στο να προστατέψουν τα ντόπια εργατικά χέρια ήταν λόγια του αέρα.

Θα πρέπει σ' αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν στελέχη του Εργατικού Κόμματος είχαν επισημάνει την κυβέρνηση ότι θα έπρεπε στην συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να εγγυηθεί με ειδική παράγραφο την προστασία των εργαζομένων της χώρας αλλά η κυβέρνηση είχε τότε αναφέρει ότι από την συμφωνία δεν επρόκειτο να θιχτεί το εργατικό δυναμικό της χώρας.

πηγη ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις