ΚΟΣΜΟΣ

«Πονοκέφαλος» για την Μέρκελ η προετοιμασία της συνόδου των G20

«Πονοκέφαλος» για την Μέρκελ η προετοιμασία της συνόδου των G20

Η προετοιμασία μιας συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) είναι σαν να βάζεις τάξη στο χάος δήλωσε την Τετάρτη (3/5) η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι αξιωματούχοι του Βερολίνου προσπαθούν να επιτύχουν μια συναίνεση ανάμεσα στα μέλη της Ομάδας των 20 χωρών - μεγαλύτερων οικονομιών– ενόψει της επερχόμενης συνόδου της Ομάδας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 9 Ιουλίου στο Αμβούργο.

«Είμαστε 20 διαφορετικές χώρες, με 20 διαφορετικά πολιτικά συστήματα και 20 διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης. Όλα πρέπει να εγκριθούν ομοφώνως», δήλωσε η Μέρκελ.

«Αυτό δεν είναι μια απλή δουλειά», τόνισε σε μια συνάντηση επιχειρηματικών ηγετών που έγινε υπό την αιγίδα της G20 στο Βερολίνο.

«Η διαδικασία συνεννόησης των σέρπα –των εκπροσώπων των κρατών-μελών που προετοιμάζουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής– όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση. Είναι σαν να βάζεις τάξη στο χάος».

Η σύνοδος κορυφής αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν την πρώτη τους κατ’ιδίαν συνάντηση στα περιθώρια της συνόδου.

Οι συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών των κρατών ενόψει της συνόδου έχουν αποδειχθεί δύσκολες.

Στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 του περασμένου Μαρτίου, υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης που διάκειται εχθρικά απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο, αποσύρθηκε από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου η αναφορά στην καταδίκη του προστατευτισμού

Σε ομιλία της την Τετάρτη η Μέρκελ απέρριψε τον προστατευτισμό, υποστηρίζοντας ότι ένας αυξανόμενα διασυνδεδεμένος κόσμος σημαίνει ότι τα κράτη πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο μεταξύ της.

«Η ύπαρξη της G20 σημαίνει ότι η απομόνωση και ο προστατευτισμός είναι αδιέξοδα και όχι το επόμενο βήμα», πρόσθεσε.

«Οποιοσδήποτε προσπαθεί να αποσυρθεί από τον διεθνή ανταγωνισμό, μπορεί ενδεχομένως να αποκτήσει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα. Αλλά μακροπρόθεσμα, η ίδια τους η ικανότητα τους για καινοτομία θα αποδυναμωθεί».

Σχετικές ειδήσεις