ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ - Τέρνμπουλ σε «περίεργο» κλίμα μετά τις «βαριές» κουβέντες που αντάλλαξαν

Συνάντηση Τραμπ - Τέρνμπουλ σε «περίεργο» κλίμα μετά τις «βαριές» κουβέντες που αντάλλαξαν

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ στο πλαίσιο προσπάθειας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ θα βρει κοινό έδαφος κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού των Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ.

Η επίσκεψη του Τέρνμπουλ εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο αντρών, μετά την «απρεπή» τηλεφωνική συνομιλία που είχαν αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.

«Δεν έχουν την υποχρέωση να είναι καλοί φίλοι, αλλά φυσικά μπορούν να είναι ευγενικοί μεταξύ τους. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός μας και ο πρόεδρος Τραμπ θα βρουν πολλά κοινά μεταξύ τους. Είμαι σίγουρη ότι θα τα πάνε καλά», δήλωσε η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των διμερών συνομιλιών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν τον Φεβρουάριο, με το επίκεντρο της διαμάχης να εντοπίζεται στην υλοποίηση μιας συμφωνίας ανταλλαγής αιτούντων άσυλο που είχε υπογράψει με την Αυστραλία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ είχε αρχικά χαρακτηρίσει τη συμφωνία αυτή «αποτυχημένη» ενώ μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του και την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Αυστραλία, άλλαξε γνώμη, συμφωνώντας για την εφαρμογή του.

Σε αμυντικό και γεωπολιτικό επίπεδο, η Αυστραλία εντάσσεται στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, με τους Αυστραλούς και Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμούν πλάι πλάι, τόσο στο Ιράκ, όσο και το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις