ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος και με το νόμο τα ανορεκτικά μοντέλα στις πασαρέλες της Γαλλίας

Τέλος και με το νόμο τα ανορεκτικά μοντέλα στις πασαρέλες της Γαλλίας

Νέους κανόνες εισάγει η Γαλλία στο χώρο της βιομηχανίας της μόδας. Έτσι όσα μοντέλα θέλουν να δουλέψουν στις γαλλικές πασαρέλες και όχι μόνο, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας από γιατρό. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η συμμετοχή μοντέλων που τα λίγα τους κιλά είναι επικίνδυνα για την υγεία τους.

Το πιστοποιητικό υγείας θα επικεντρώνεται στον δείκτη μάζας σώματος λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σωματικό βάρος του μοντέλου σε συνάρτηση με το ύψος του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τους ανθρώπους στην κατηγορία των λιποβαρών όταν ο δείκτης μάζας σώματος είναι κάτω από 18,5.

Έτσι σύμφωνα με τη νέα γαλλική νομοθεσία όποιος από τη βιομηχανία της μόδας χρησιμοποιεί μοντέλα χωρίς πιστοποιητικό υγείας θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που θα μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες και καταβολή προστίμου 75 χιλιάδων ευρώ.

Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια.

Επιπλέον από τον ερχόμενο Οκτώβριο όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στη Γαλλία, σε έντυπα και διαδίκτυο, θα πρέπει να φέρουν την επισήμανση «επεξεργασμένες», εφόσον έχουν υποστεί επεξεργασία σε υπολογιστή, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά των μοντέλων.

Ο νόμος, όπως επισημαίνει το Spiegel on Line, έχει ήδη ψηφιστεί από τα τέλη του 2015, αλλά μόλις την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας οι νέοι και ιδιαίτερα τα νεαρά μοντέλα θα πρέπει να ξεφύγουν από την εικόνα της «ανέφικτης, ιδεώδους ομορφιάς», που τους παρασύρει στην ανορεξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις