ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα ομολογεί: «Είμαι δέσμιος των σέλφι»

Ο Ομπάμα ομολογεί: «Είμαι δέσμιος των σέλφι»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε δημόσια σήμερα το αίσθημα ανακούφισης που νιώθει επειδή δεν περιορίζεται πλέον από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που επιβάλλονται στον ένοικο του Λευκού Οίκου, ομολόγησε όμως ότι είναι «δέσμιος των σέλφι».

Στο Μιλάνο (βόρεια Ιταλία), όπου βρίσκεται καθώς ήταν επίσημος προσκεκλημένος σε ένα παγκόσμιο συνέδριο για τη διατροφή, ο πρώην επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα από το κοινό των περίπου 3.000 ανθρώπων που είχαν πληρώσει μεταξύ 650 και 850 ευρώ για να τον ακούσουν.

Με μπλε κοστούμι, ριγέ πουκάμισο, χωρίς γραβάτα, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Σαμ Κας, πρώην σεφ και σύμβουλος για θέματα διατροφής.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι σήμερα είναι «δέσμιος των σέλφι». Και εξήγησε:

«Μπορώ να βγαίνω για περίπατο παντού, υπό την προϋπόθεση να δέχομαι να ποζάρω για μια σέλφι σχεδόν σε κάθε βήμα μου».

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε επίσης ότι τα χρόνια της προεδρικής του θητείας του έμαθαν να είναι «λιγότερο αγχωτικός»:

«Όταν είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνεις λάθη καθημερινά (…) και η μισή χώρα πιστεύει ότι είσαι ανόητος» είπε χαριτολογώντας.

Αυτό που δεν «του λείπει», είναι τα μέτρα ασφαλείας, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ζεις σε αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε μια φούσκα. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη φυλακή».

«Δεν έχεις ελευθερία κινήσεων, για να βγεις για έναν περίπατο ή να κάτσεις σε μια καφετέρια, διότι υπάρχουν πάντα μέτρα ασφαλείας γύρω σου» αφηγήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Θέλω να συμβάλλω στην επιμόρφωση των ακτιβιστών του μέλλοντος»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η παρέμβαση του αμερικανού πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σε διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στην διατροφή που οργανώνεται στο Μιλάνο.

«Θέλω να συμβάλλω στην επιμόρφωση των ακτιβιστών του μέλλοντος, στους τομείς της δημοσιογραφίας, της πολιτικής, των επιχειρήσεων. Για την δημιουργία δικτύου, επαφών και χρηματοδοτήσεων», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στον χώρο της έκθεσης του Μιλάνου. «Πρέπει να πω, πάντως, ότι μου αρέσει να ζω στο σπίτι μου, μετά την θητεία στον Λευκό Οίκο. Μαθαίνω και πώς να χρησιμοποιώ την καφετιέρα», είπε χαριτολογώντας ο πρώην επικεφαλής των αμερικανών Δημοκρατικών.

«Το να συναντώ νέους ανθρώπους μου έδινε ανέκαθεν ενέργεια. Παράλληλα, γράφω το επόμενο βιβλίο μου και συμβάλλω στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς ενεργών ηγετών», συμπλήρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Αναφερόμενος στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και μιας νέας προσέγγισης του θέματος της διατροφής, ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε:

«Η αντιμετώπιση της κλιματολογικής αλλαγής, κατά την προεδρία μου, ήταν κύρια προτεραιότητα, όπως και η αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας. Δούλεψα με πολλούς ανθρώπους -μεταξύ αυτών και τον Ματέο Ρέντσι- για να συμφωνηθεί η μείωση των βλαβερών εκπομπών». Κατά τον Μπαράκ Ομπάμα, πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη λόγω της χρόνιας έλλειψης τροφής στις χώρες τους, και «κάθε κίνησή μας μπορεί να κάνει την διαφορά».

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, τέλος, τάχθηκε υπέρ μιας «έξυπνης γεωργίας», με καινοτομίες που μπορούν να προκύψουν χάρη σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ θέλησε να υπογραμμίσει ότι από την μια πρέπει να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό, αλλά, από την άλλη, να αντιμετωπισθεί και το τεράστιο πρόβλημα της παχυσαρκίας, ιδίως σε ανεπτυγμένες περιοχές όπως είναι η Αμερική.

Σχετικές ειδήσεις