ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το 52% των Γάλλων θέλει ο Μακρόν να εξασφαλίσει την βουλευτική πλειοψηφία

Γαλλία: Το 52% των Γάλλων θέλει ο Μακρόν να εξασφαλίσει την βουλευτική πλειοψηφία

Μια μικρή πλειοψηφία των Γάλλων (52%) επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία των μελών της Εθνοσυνέλευσης που θα διάκεινται «ευνοϊκά» απέναντι στην κυβέρνησή του στις βουλευτικές εκλογές, καταδεικνύει μια δημοσκόπηση της Elabe η οποία μεταδόθηκε την Τετάρτη (10/5).

Αντιθέτως το 47% θα προτιμούσε η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών να «αντιτίθεται» στον νέο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Μόλις το 1% των ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν σχετικά δεν εξέφρασε άποψη σε αυτό το ερώτημα, όπως κατέδειξε η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δικτύου BFMTV.

Οι Γάλλοι οι οποίοι ερωτήθηκαν εμφανίστηκαν επίσης διχασμένοι για το τι περιμένουν από τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ. Το 50% θα ήθελε να «ενώσει τους Γάλλους», να φέρει «κοινωνική ειρήνη» και να «αναβάλει για αργότερα ορισμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεν υπάρχει συναίνεση», ενώ αντιθέτως, το 48% περιμένει ότι «θα προχωρήσει σε εις βάθος μεταρρυθμίσεις ακόμη κι αν αυτό διχάσει τους Γάλλους» προκαλώντας σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις.

Εξάλλου για το 55% των Γάλλων, η εκλογή του Μακρόν στην προεδρία δεν αναμένεται να σημάνει πως «θα βελτιωθούν τα πράγματα στη Γαλλία», ενώ το 44% έχει την αντίθετη άποψη.

Η έρευνα αυτή διεξήχθη μέσω Διαδικτύου την 9η και 10η Μαΐου σε δείγμα 1.000 προσώπων ηλικίας 18 ετών και μεγαλύτερης που επελέγησαν με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι 1,4-3,1%.

ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις