ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος τρόμος: Οι χάκερς «χτύπησαν» πάνω από 100 χώρες και ζητούν λύτρα

Παγκόσμιος τρόμος: Οι χάκερς «χτύπησαν» πάνω από 100 χώρες και ζητούν λύτρα

Πρωτοφανείς συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής (12/05) σε όλο τον πλανήτη

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ - ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ #WANNACRY ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ - «ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σε συναγερμό βρίσκεται ο πλανήτης από χθες καθώς ο ιός #WannaCry «χτύπησε» περισσότερους από 50.000 στόχους σε 100 τουλάχιστον χώρες. Το εν λόγω λογισμικό έχει ως αποτέλεσμα να κλειδώνει τους υπολογιστές, ζητώντας λύτρα για να ξεκλειδώσουν, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί με διαγραφή όλων των αρχείων (ransomware).

Σύμφωνα με τον Διεθνή Τύπο, έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε τουλάχιστον 50.000 «στόχους», οι περισσότεροι εκ των οποίων αναφέρονται στην Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, την Ουκρανία, την Ινδία, την Κίνα και την Ρωσία.

EPITHESEIS

Ρωσία: «Έπεσε» το υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι εκατοντάδες υπολογιστές του έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης.

Μια εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, η Ιρίνα Βολκ, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η επίθεση επιχειρήθηκε με κακόβουλο λογισμικό το οποίο πλήττει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, εκμεταλλευόμενο αδυναμίες του.

Περίπου 1.000 υπολογιστές του υπουργείου μολύνθηκαν και μπήκαν σε καραντίνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, που επέμεινε πως η επίθεση έχει αποκρουστεί. Μια πηγή ενήμερη για την επίθεση διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι το υπουργείο δεν απώλεσε δεδομένα στις επιθέσεις αυτές. Στόχος επίθεσης ανακοίνωσε ότι έγινε και η ρωσική τράπεζα Sberbank, το μεγαλύτερο ταμιευτήριο της χώρας, που όμως επίσης διαβεβαίωσε ότι κατάφερε να την αποκρούσει.

«Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας εντόπισαν έγκαιρα τις προσπάθειες παρείσφρησης στις υποδομές της τράπεζας. Το δίκτυο της τράπεζας έχει εγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων. Ο ιός δεν παραβίασε το σύστημα», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της τράπεζας. Η Microsoft, η αμερικανική εταιρεία-κολοσσός του λογισμικού, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα που προκαλούσε το κακόβουλο λογισμικό WannaCrypt, αξιοποιώντας μια ήδη γνωστή αδυναμία ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows. Το κακόβουλο πρόγραμμα αυτό κλειδώνει τους υπολογιστές και δεν επιτρέπει στους κατόχους τους την πρόσβαση αν δεν πληρώσουν τον δράστη της επίθεσης. Για αυτού του είδους τα κακόβουλα προγράμματα οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας χρησιμοποιούν τον (σ.σ. αμετάφραστο, αλλά αυτοεπεξηγηματικό) όρο ransomware.

Διαβάστε εδώ ποιος είναι ο ιός που θέτει υπολογιστές σε «ομηρία»

Παρέλυσε το σύστημα Υγείας στη Βρετανία

Χάος προκάλεσε στη Μεγάλη Βρετανία η μαζική κυβερνοεπίθεση στα νοσοκομεία. Το ψηφιακό χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες δυσλειτουργίες, οι οποίες δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην περίθαλψη των ασθενών, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Η μαζική επίθεση μέσω του διαδικτύου και κατά 16 νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο χώρο της υγείας, ενώ οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες εξέδωσαν οδηγία με την οποία ζητούσαν όλες οι μη επείγουσες δραστηριότητες να αναβληθούν.

«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του NHS (Εθνικού Συστήματος Υγείας) που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.

Οι Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας διεξάγουν εκτεταμένη επιχείρηση για να εντοπίσουν τα ψηφιακά ίχνη της κυβερνοεπίθεσης και να μπορέσουν να συλλάβουν τους δράστες.

Η «παράλυση» του εθνικού συστήματος Υγείας της Βρετανίας προκάλεσε την αντίδραση των Εργατικών, οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις απ’ την κυβέρνηση Μέι για το πώς κατάφεραν οι χάκερς να το παραβιάσουν.

Κυβερνοεπιθέσεις σε ισπανικές εταιρείες

Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης όπως έγινε γνωστό από τις ισπανικές Αρχές.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου «ransomware», που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό: Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις και δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών.

Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.

Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.

Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.

Σχετικές ειδήσεις