ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος εποχής στη Γαλλία: Ο Μακρόν παραλαμβάνει τη σκυτάλη της εξουσίας από τον Ολάντ (Pics+Vids)

Τέλος εποχής στη Γαλλία: Ο Μακρόν παραλαμβάνει τη σκυτάλη της εξουσίας από τον Ολάντ (Pics+Vids)

Ειδήσεις | Εμανουέλ Μακρόν:Ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα 14 Μαίου στις 10:00 (τοπική ώρα) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Φρανσουά Ολάντ, για να αναλάβει τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο νεότερος πρόεδρος που έχουν εκλέξει ποτέ οι Γάλλοι, ηλικίας 39 ετών, περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Ο Φρανσουά Ολάντ, χαμογελαστός, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο --το χρυσό σαλόνι του πρώτου ορόφου-- για μια συνομιλία που θα διαρκέσει μισή ώρα.

Παραδοσιακά στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ο απερχόμενος παραδίδει μερικά κρατικά απόρρητα στον διάδοχό του, αρχίζοντας από τους περίφημους κωδικούς των πυρηνικών όπλων.

Μετά τη συνομιλία αυτή, όλα θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συνοδεύσει τον προκάτοχό του μέχρι το αυτοκίνητό του. Μετά θα μεταβεί στο σαλόνι των πρεσβευτών όπου θα του απονεμηθεί ο μεγαλόσταυρος της Λεγεώνας της Τιμής και στη συνέχεια θα περάσει στην αίθουσα των γιορτών όπου ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ο Λοράν Φαμπιούς, θα ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Η νέα πρώτη κυρία, η Μπριζίτ Μακρόν, ντυμένη με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα από τον σύζυγό της στην αυλή του προεδρικού μεγάρου.

Εκατοντάδες φωτογράφοι και εικονολήπτες που ήταν ανεπτυγμένοι στην αυλή και μέχρι και τις σκεπές του προεδρικού μεγάρου, απαθανάτισαν κάτω από έναν απειλητικό ουρανό αυτή την επίσημη στιγμή της μεταβίβασης της εξουσίας.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις