ΚΟΣΜΟΣ

Αιγύπτιοι φοιτητές τιμούν την Ελλάδα!

Αιγύπτιοι φοιτητές τιμούν την Ελλάδα!

Ακούστηκαν ποιήματα των βραβευμένων με Νόμπελ Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη και τραγούδια σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη από τη χορωδία του Τμήματος, ενώ η φοιτήτρια Άντυ Ρασάντ τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι της Μακεδονίας «Μήλο μου κόκκινο».

«ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο κεντρικότερο και μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Ελλάδα, αλλά φέτος ίσως η εκδήλωση που είχε τίτλο «Με τα μάτια στραμμένα στις θάλασσες της Ελλάδας» ήταν και η πιο πετυχημένη.

Αυτό άλλωστε φαίνεται από την τεράστια συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Καΐρου, που έδωσαν το δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες και όπου Αιγύπτιοι φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας έπαιξαν τον ρόλο, όχι απλά του συμμετέχοντος σε αυτό το φαντασμαγορικό αφιέρωμα στην Ελλάδα, αλλά - ακόμη περισσότερο - των «Πρέσβεων» της Ελλάδας στη φίλη και αδελφή Χώρα του Νείλου.

Ήταν μία εκδήλωση, όπου τους προσκεκλημένους υποδέχτηκαν φοιτήτριες του τμήματος ντυμένες στα γαλανόλευκα και η οποία ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αιγύπτου και συνεχίστηκε με το πολυβραβευμένο βίντεο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε ένα σύντομο αφιέρωμα βίντεο και φωτογραφιών με την επιμέλεια του καθηγητή Δρ Άντελ Ελ Ναχάς από την τελευταία εκδρομή της Φιλοσοφικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια.

Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων στα ελληνικά, με αραβική μετάφραση από τον Δρ Χισάμ Νταρουίς και τον Δρ Σάμεχ Φαρούκ με θέμα τη θάλασσα. Η επιλογή των ποιημάτων, της μουσικής υπόκρουσης και των φωτογραφιών που πλαισίωναν την εκδήλωση, ήταν επιλογή της εκπαιδευτικού κας Αργυρώς Ταυρίδου που διδάσκει ελληνικά στο Πανεπιστήμιο και ήταν η «ψυχή» της εκδήλωσης.

Συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία του ποιήματος του Σεφέρη «Λίγο ακόμα» από τη φοιτήτρια με πρόβλημα όρασης, Άντυ Ρασάντ, η οποία αργότερα εξήγησε σε άψογα ελληνικά πώς έμαθε την ελληνική γλώσσα, παρακολουθώντας τις εκπομπές του Ελληνικού Ραδιοφώνου στο Κάιρο. Ακούστηκαν ποιήματα των βραβευμένων με Νόμπελ Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη και τραγούδια σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη από τη χορωδία του Τμήματος, ενώ η φοιτήτρια Άντυ Ρασάντ τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι της Μακεδονίας «Μήλο μου κόκκινο».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της τραγωδίας «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία και διαλόγους της φοιτήτριας Ράουντα Χάμπντι. Τα κουστούμια της θεατρικής παράστασης επιμελήθηκε και προσέφερε στους φοιτητές η κα Αργυρώ Ταυρίδου, στην οποία επιδόθηκε τιμητική πλακέτα.

Την εκδήλωση, που οργανώθηκε από το τμήμα Κλασικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του Δρ Σάμεχ Φαρούκ υπεύθυνου για την ελληνική γλώσσα και της κας Ταυρίδου Αργυρώς αποσπασμένης εκπαιδευτικού στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, παρακολούθησαν και χειροκρότησαν από κοντά - μαζί με τους φοιτητές και τους καθηγητές - ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χάρης Μορίτσης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη, η συντονίστρια Εκπαίδευσης Δρ Μαριέτα Κουμαριανού, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Χαράλαμπος Κουγεμήτρος και πολλοί Έλληνες καθηγητές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις