ΚΟΣΜΟΣ

Στο τείχος των Δακρύων ο Τραμπ (pics)

Στο τείχος των Δακρύων ο Τραμπ (pics)

Ο Τραμπ επισκέφθηκε το Τείχος χωρίς τη συνοδεία Ισραηλινών αξιωματούχων

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέβη σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ. Είναι ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε έναν από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ιουδαϊσμού.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους άγγιξε με το χέρι του το τείχος και τοποθέτησε, όπως επιτάσσει η παράδοση, ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα στις πέτρες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα χαρτάκια αυτά συνήθως γράφονται προσευχές ή ευχές. Κατόπιν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε λίγες λέξεις στο βιβλίο των επισκεπτών.

Ο Τραμπ επισκέφθηκε το Τείχος χωρίς τη συνοδεία Ισραηλινών αξιωματούχων. Το ενδεχόμενο παρουσίας εξάλλου ενός Ισραηλινού αξιωματούχου ήγειρε ερωτήματα πριν από την επίσκεψη. Και αυτό διότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ στον ιερό αυτό τόπο εκ μέρους των ΗΠΑ, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί πως το διπλωματικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει ένα ζήτημα υπό διαπραγμάτευση.

Τον Αμερικανό πρόεδρο πάντως συνόδευε ο ραβίνος του Δυτικού Τείχους, Σάμουελ Ραμπίνοβιτς, ο οποίος δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Israel Radio ότι έψαλε τους στίχους δύο ψαλμών μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ένας εκ των δύο, ο Ψαλμός 122, αναφέρει την Ιερουσαλήμ ως «μια πόλη που είναι ενωμένη».

«(Ο Τραμπ) είπε ότι κατανοεί τη σημασία του Δυτικού Τείχους για τον εβραϊκό λαό και για αυτό ακριβώς αποφάσισε να το επισκεφθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου του ταξιδιού στο Ισραήλ. Είναι βέβαιος ότι θα έλθει ξανά εδώ, ενδεχομένως πολλές φορές. Ήταν πολύ συγκινημένος» περιέγραψε ο Ραμπίνοβιτς.

Το τείχος των Δακρύων βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κι αποτελεί τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών τα οποία το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε το 1980. Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη» πρωτεύουσά του ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κηρύξουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που προσδοκούν.

Στο τείχος των Δακρύων μετέβησαν επίσης η σύζυγός και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια και Ιβάνκα. Οι δυο τους επισκέφθηκαν το τμήμα εκείνο που μπορούν να πηγαίνουν οι γυναίκες.

Μάλιστα, αφού προσευχήθηκε, η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία έχει ασπαστεί τον ιουδαϊσμό, ντυμένη στα μαύρα, σκούπισε ένα δάκρυ.
Πριν από την ιστορική αυτή επίσκεψη, ο Ντόναλντ Τραμπ και η οικογένειά της επισκέφθηκαν το ναό της Αναστάσεως, τον ιερότερο τόπο του χριστιανισμού, που επίσης βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις