ΚΟΣΜΟΣ

Μάντσεστερ: Η Μητρόπολη των τζιχαντιστών

Μάντσεστερ: Η Μητρόπολη των τζιχαντιστών

Το Μάντσεστερ, όπου σημειώθηκε η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε, αποτελούσε πάντα έναν από τους τόπους όπου στρατολογούνταν τζιχαντιστές.

Από την πόλη αυτή έχουν φύγει άλλωστε πολλοί για να ενταχθούν στις γραμμές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι πιο γνωστοί είναι δύο 16χρονες δίδυμες που πήγαν το 2014 στη Συρία για να παντρευτούν στρατιώτες του Isis. Επρόκειτο για δύο κορίτσια σομαλικής καταγωγής και βρετανικής υπηκοότητας, σαν κι αυτά που ήταν στη συναυλία του Μάντεστερ.

Ο μεγάλος τους αδελφός είχε αφιερώσει τη ζωή του στο Χαλιφάτο ένα χρόνο νωρίτερα και οι δίδυμες τον ακολούθησαν, γοητευμένες από την προπαγάνδα των τζιχαντιστών. Η μια από τις δύο, μάλιστα, φέρεται να παντρεύτηκε έναν άλλο εθελοντή που καταγόταν από το Κόβεντρι. Κι έτσι δημιουργήθηκε ένα ζευγάρι Αγγλων με τη σημαία των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια για να ενταχθούν στις ταξιαρχίες των φονταμενταλιστών στη Συρία και το Ιράκ. Πολλοί από αυτούς επιστρέφουν τώρα και προσπαθούν να εκδικηθούν με βίαιες επιθέσεις για τις ήττες του Χαλιφάτου στα εδάφη που ελέγχει.

Ο Αλ Μπαγκντάντι είχε ζητήσει μάλιστα από τους οπαδούς του να σπείρουν τον θάνατο αυτήν ακριβώς την εβδομάδα, λίγο πριν από την έναρξη του Ραμαζανίου, που είναι η πιο ιερή και ειρηνική γιορτή των αληθινών μουσουλμάνων. Στη μητρόπολη ζει μια ιστορική κοινότητα Πακιστανών, όπου οι τζιχαντιστές προσπαθούσαν ανέκαθεν να στρατολογήσουν υποψήφιους καμικάζι.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν ο 49χρονος Ντάρεν Γκλένον, ο οποίος ασπάστηκε το ισλάμ και έλαβε το όνομα Αμπντίντ Αλί. Στην προσπάθειά του να βρει μιμητές, ηχογραφούσε βίντεο όπου καλούσε σε ιερό πόλεμο κατά των άπιστων της Δύσης και τύπωνε εγχειρίδια για την κατασκευή βομβών. Στη γυναίκα του είχε πει ότι ήθελε να τοποθετήσει βόμβα στην τοπική βάση της Royal Air Force για να πάρει την εκδίκησή του για τις επιθέσεις στο Ιράκ.

Αλλά και ο Χαλίντ Μασούντ, ο 52χρονος που στις 22 Μαρτίου επιτέθηκε στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και το βρετανικό κοινοβούλιο, φαίνεται πως ήταν προσήλυτος: ένας μυστηριώδης άνθρωπος, που δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ οι σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις, για τον οποίο όμως πολλοί αναλυτές είναι πεισμένοι ότι έδρασε στο όνομα της αλ-Κάιντα.

Τα δίκτυα που έχει δημιουργήσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν ανακτούν τη δύναμή τους, με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο προς τις ήττες του Χαλιφάτου. Ο νέος αρχηγός τους είναι ο Χάμζα μπιν Λάντεν, γιος του αρχιτρομοκράτη, ο οποίος πριν από μια εβδομάδα απηύθυνε έκκληση για μια νέα επίθεση εναντίον των δυτικών «σταυροφόρων»: «Αν ξέρετε να χρησιμοποιείτε όπλα, κάντε το, αλλιώς χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε άλλο εργαλείο για να τους κτυπήσετε. Διαλέξτε προσεκτικά τον στόχο σας και κρατήστε τον μυστικό». Ηταν μια έκκληση που βρήκε μεγάλη απήχηση στις κοινότητες των εξτρεμιστών σε όλη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις αγγλικές πόλεις.

Πηγή: La Repubblica/ ΑΠΕ-ΜΠΕΤα δίκτυα που έχει δημιουργήσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν ανακτούν τη δύναμή τους, με τρόπο αντιστρόφως ανάλογο προς τις ήττες του Χαλιφάτου, του Τζανλούκα ντι Φέο

Σχετικές ειδήσεις