ΚΟΣΜΟΣ

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία - Φόβοι για νέα επίθεση

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία - Φόβοι για νέα επίθεση

Τρομοκρατική επίθεση Μάντσεστερ: Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία μετά την επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άτομα, ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (23/05/2017) η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

ManchesterPolice

Αυξημένη παρουσία αστυνομικών και στρατιωτών στους δρόμους του Μάντσεστερ

Στο μεταξύ, οι βρετανικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα υπάρχει αυξημένη παρουσία αστυνομικών, αλλά και στρατιωτών στους δρόμους του Μάντσεστερ.

Αστυνομικοί θα περιπολούν σε κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα τρένα, ενώ η εφαρμογή των μέτρων επεκτείνεται και σε ολόκληρη την Βρετανία.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπεριφορά θα θεωρήσουν ύποπτη.

MANCHESTER4

Διαβάστε επίσης: Ο ήρωας άστεγος που έτρεξε να βοηθήσει

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από το μακελειό

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, Amaq.

Η κατάσταση αριθμού τραυματιών παραμένει σοβαρή και περισσότερα από 12 παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, μετά το θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στη βομβιστική επίθεση, όπως δήλωσαν βρετανοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας.

«Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων που έχουν πολύ, πολύ σοβαρά τραύματα και λαμβάνουν εντατική φροντίδα και άνθρωποι που θα μείνουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό λόγω αυτής της θεραπείας», δήλωσε ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής λειτουργός του Συνεταιρισμού Υγειονομικής και Κοινωνικής Φροντίδας του Ευρύτερου Μάντσεστερ (Greater Manchester Health and Social Care Partnership).

«Δώδεκα παιδιά έχουν διακομιστεί στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων του Μάντσεστερ... Τα άλλα νοσοκομεία δέχθηκαν κυρίως ενηλίκους και υπάρχουν επίσης τραυματίες που μπορούσαν να περπατήσουν που θα έχουν πάει σε διάφορα κέντρα, ορισμένοι από τους οποίους πρέπει να είναι παιδιά», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράντκλιφ, ιατρικός διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων North West.

Νεκρός ο δράστης της επίθεσης

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena.

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε.

«Ο δράστης πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.

Πρόκειται για τον 22χρονο Salman Abedi. Σύμφωνα με πληροφορίες κατάγεται από τη Λιβύη και έχει τρία αδέλφια. Οι γονείς του -και οι δύο γεννημένοι στη Λιβύη- έμεναν αρχικά στο Λονδίνο και πριν από 10 χρόνια μετακόμισαν μαζί με όλη την οικογένεια στην περιοχή Fallowfield του Μάντσεστερ.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το βρετανικό Sky News

Διαβάστε εδώ το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ

Μεσίστιες οι σημαίες στη Γαλλία

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σήμερα (24/5) στα δημόσια κτήρια στη Γαλλία, ως «φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων» της επίθεσης όπου έχασαν την ζωή τους, έγινε σήμερα γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και διανεμήθηκε από το Ματινιόν, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ γνωστοποιεί αυτήν την απόφαση που ελήφθη «έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας» Εμανουέλ Μακρόν.

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, ο οποίος διατύπωσε τον «φόβο» και την «θλίψη» του μετά την επίθεση, μετέβη το απόγευμα της Τρίτης στη βρετανική πρεσβεία όπου υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων.

Συνοδευόμενος από τον Εντουάρ Φιλίπ, επισήμανε επιπλέον τη «βούλησή του να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία» στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, οι γαλλικές Αρχές έδωσαν εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ και τον Πύργο Μονπαρνάς δεν άναψαν χθες το βράδυ σε μια συμβολική ενέργεια, φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης, ανακοίνωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και το γραφείο Τύπου του Πύργου Μονπαρνάς.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζει η Ελληνίδα φοιτήτρια που βρισκόταν στο Manchester Arena τη στιγμή της επίθεσης

Τα θύματα της επίθεσης

Η Georgina Callander είναι, σύμφωνα με την Mirror, το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε από την επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Η 16χρονη, που ήταν φαν της τραγουδίστριας και είχε ποζάρει μαζί της πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τους φίλους της ήταν ένα από τα πρώτα άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

manchester thimata1

Μία ημέρα πριν τη συναυλία δήλωνε μέσω Twitter τον ενθουσιασμό της που θα έβλεπε την αγαπημένη της τραγουδίστρια από κοντά. «Τόσο ενθουσιασμένη που θα σε δω αύριο», έγραψε.

Παράλληλα, η 8χρονη Saffie Rose Roussou είναι το δεύτερο θύμα σύμφωνα με τον θείο της. Ο θείος της 8χρονης, Chris Roussos ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η ανιψιά του είναι νεκρή: αυτό ανέφερε αρμόδιος του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του κυπριακού ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ –ΜΠΕ.

saffie

Το τρίτο θύμα του μακελειού στο Μάντσεστερ είναι Τζον Ατκινσον, σύμφωνα με την βρετανική Sun. Συγγενείς και φίλοι στα social media περιγράφουν τον 26χρονο ως «έναν υπέροχο άνθρωπο με καλή ψυχή».

Ο νεαρός από το Μπάρι μάλιστα την ώρα της έκρηξης έφευγε από τον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ Αρένα όπου τραγουδούσε η Αριάνα Γκράντε.

atkinson

Δείτε βίντεο ανάληψης ευθύνης στο όνομα του ISIS

Παράλληλα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι «είμαστε σε θέση επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης της δολοφονίας σκοτώθηκε αφού πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό». Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η βόμβα ήταν αυτοσχέδια.

manchester explosion

Η Αστυνομία της Περιοχής Μάντσεστερ ολοκλήρωσε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε ύποπτο αντικείμενο αρκετές ώρες μετά την έκρηξη και αργότερα δήλωσε ότι ήταν ρούχα που ήταν παρατημένα κοντά στο στάδιο.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονιστική μαρτυρία - Είδα τον μακελάρη λίγο πριν την επίθεση

Το μήνυμα του πρίγκιπα Κάρολου

«Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε σοκαρισμένοι μαθαίνοντας το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο Μάντσεστερ χθες το βράδυ. Τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μεταξύ των οποίων νεαροί, έχασαν τη ζωή τους ή υποφέρουν τόσο πολύ από αυτή τη φοβερή θηριωδία, σε αυτό το βαθιά καταστροφικό περιστατικό που μας γεμίζει έντονη θλίψη.

Οι λέξεις δεν μπορούν επαρκώς να εκφράσουν όσα αισθάνονται αυτές τις δύσκολες ώρες όλες αυτές οι οικογένειες. Η σκέψη και η συμπάθειά μας είναι με όλους όσοι έχασαν τόσο τραγικά αγαπημένους τους ή που επηρεάστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο».

karolos

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - «Το αίμα, ο ήχος, τα ανθρώπινα κομμάτια...»

Διαβάστε εδώ το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ

Σχετικές ειδήσεις