ΚΟΣΜΟΣ

Στις Βρυξέλλες ο Τραμπ - To μήνυμά του στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες ο Τραμπ - To μήνυμά του στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να γίνει «πραγματικά σκληρός» απέναντι στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας να τηρήσουν τον στόχο που έχει τεθεί επί των αμυντικών δαπανών τους, δηλαδή να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτόν τον τομέα, διαμήνυσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον.

Ενόψει της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι το βασικό μήνυμα του Τραμπ στους συμμάχους θα είναι ότι θα πρέπει «να μοιραστούν το βάρος». Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι είναι σημαντικό η Βορειοατλανική Συμμαχία να συνεργαστεί με τον διεθνή συνασπιμό που μάχεται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τραμπ έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης (24/05) στις Βρυξέλλες, για την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το προεδρικό αεροσκάφος, προερχόμενο από τη Ρώμη, προσγειώθηκε στις 17.15 (ώρα Ελλάδας) στη στρατιωτική βάση του Μέλσμπρουκ. Αργότερα σήμερα ο Τραμπ θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά του Βελγίου Φίλιππο και τη βασίλισσα Ματθίλδη ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Στο ρυθμό της αυριανής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ εισέρχονται σταδιακά από σήμερα οι Βρυξέλλες. Μια σύνοδος κορυφής που σηματοδοτείται από την πρώτη εμφάνιση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πόλη που βρίσκονται οι έδρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το πρόγραμμα του πλανητάρχη

Το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοιμηθεί στην αμερικανική πρεσβεία ενώ, ως είθισται, θα έχει και δραστηριότητες που για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Αίσθηση έχει προκαλέσει στον βελγικό Τύπο το ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας ζήτησαν και έλαβαν μεταξύ άλλων από τις βελγικές αρχές τα ονόματα όλων των κατοίκων των κτηρίων μπροστά από τα οποία έχει προγραμματιστεί να διέλθουν τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αποστολής.

Όσον αφορά την πρώτη κυρία των ΗΠΑ πάντως έχει γίνει γνωστό πως θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων το Μουσείο Μαγκριτ, αλλά και το παλάτι του Λάκεν έξω από τις Βρυξέλλες.

Αύριο το πρωί ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου σε πρώτη φάση θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι και η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Συνέντευξη Τύπου δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ μετά τον Ντόναλντ Τραμπ οι ιθύνοντες της ΕΕ θα υποδεχθούν διαδοχικά τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Εμμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα γευματίσει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, σε χώρο που δεν έχει ανακοινωθεί. Το βέβαιο ωστόσο είναι πως το μενού θα περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας με κέτσαπ, που όπως είναι γνωστό είναι το αγαπημένο πιάτο του Αμερικανού πρόεδρου.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Βελγίου, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Άμυνας. Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μερκελ και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, η αυριανή άτυπη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, αν και δεν αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, έχει ιδιαίτερη σημασία στο βαθμό που ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής του ως προς το πώς αντιλαμβάνεται τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η σύνοδος θα έχει μικρή χρονική διάρκεια και θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης από το Βέλγιο των νέων κτηρίων της έδρας του ΝΑΤΟ (που προς το παρόν δεν είναι σε κατάσταση λειτουργίας), αλλά και η αποκάλυψη στον περιβάλλοντα χώρο δυο μνημείων, ενός από το τείχος του Βερολίνου και ενός από τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ. Η αμερικανική αποστολή, έπειτα από 30 ώρες παρουσίας, θα αναχωρήσει με προορισμό τη Σικελία αμέσως μετά το δείπνο, οι δε Βρυξέλλες, κυρίως οι κάτοικοι και ο εναέριος χώρος της, ευελπιστούν ότι θα ξαναβρούν τους κανονικούς τους ρυθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις