ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Έρευνα στην MI5 γιατί δεν σταμάτησαν τον μακελάρη πριν χτυπήσει στο Μάντσεστερ

Βρετανία: Έρευνα στην MI5 γιατί δεν σταμάτησαν τον μακελάρη πριν χτυπήσει στο Μάντσεστερ

Η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας είχε λάβει τουλάχιστον τρεις φορές ειδοποίηση για τις «εξτρεμιστικές θέσεις» του δράστη της επίθεσης

Η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας MI5 ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τον τρόπο διαχείρισης των πληροφοριών για το πρόσωπο του Σαλμάν Αμπέντι, του ανθρώπου που ανατινάχθηκε σκοτώνοντας 22 ανθρώπους στην αίθουσα συναυλιών του Μάντσεστερ.

Πριν από την επίθεση, ο Βρετανός, λιβυκής καταγωγής, Αμπέντι, ήταν ένας από τα 20.000 πρόσωπα γνωστά στο MI5, αλλά δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των 3.000 ανθρώπων που αποτελούν αντικείμενο έρευνας, σύμφωνα με την πηγή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, δύο επείγουσες έρευνες διεξάγονται στους κόλπους του MI5 για την υπόθεση, ενώ σύμφωνα με το BBC, η βρετανική υπηρεσία είχε λάβει τουλάχιστον τρεις φορές ειδοποίηση για τις «εξτρεμιστικές θέσεις» του δράστη της επίθεσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters την περασμένη βδομάδα ότι ο Αμπέντι περιλαμβανόταν «σε ένα ευρύτερο σύνολο προσώπων ενδιαφέροντος» και η επικινδυνότητά του παρέμενε αντικείμενο έρευνας από το MI5 και τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ραντ αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς ήταν γνωστό σχετικά με τον Αμπέντι στις βρετανικές υπηρεσίες, αν και ερωτήθηκε κατ΄επανάληψιν σήμερα. Ωστόσο, σε μία ασυνήθιστη κίνηση για τις βρετανικές αρχές, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι το MI5 ερευνά τις πρακτικές του.

«Θεωρώ ότι είναι σωστό ότι το MI5 εξετάζει τις διαδικασίες για να βεβαιωθεί ότι λειτουργούν στο καλύτερο δυνατόν επίπεδο ώστε να διασφαλισθεί ότι φροντίζουμε για την ασφάλεια των ανθρώπων», δήλωσε η Αμπερ Ραντ στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC.

Το MI5 ιδρύθηκε το 1909 για να αντιμετωπίσει την κατασκοπευτική δραστηριότητα της Γερμανίας πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος του ήταν η προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του MI5 επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Απασχολεί 4.000 άτομα.

Σχετικές ειδήσεις