ΚΟΣΜΟΣ

Σύσσωμες οι αραβικές χώρες απομονώνουν το Κατάρ γιατί «υποστηρίζει την τρομοκρατία»

Σύσσωμες οι αραβικές χώρες απομονώνουν το Κατάρ γιατί «υποστηρίζει την τρομοκρατία»

Κρίση στις Αραβικές χώρες. Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Σαουδική Αραβία, σταματούν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ!

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα (Δευτέρα 5/6) ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία καθώς και ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Μια σύντομη ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν αναφέρει ότι το βασίλειο, στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, θα διακόψει επίσης κάθε αεροπορική και θαλάσσια σύνδεση με το Κατάρ και δίνει στους υπηκόους του που βρίσκονται στην επικράτεια του Κατάρ προθεσμία διάρκειας 14 ημερών προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις και όλες τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις με το Κατάρ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για να προστατευθεί το βασίλειο από «την τρομοκρατία» και «τον εξτρεμισμό».

Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, ανέφερε πως το Ριάντ αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις με το Κατάρ «ασκώντας τα κυριαρχικά του δικαιώματα τα οποία εγγυάται το διεθνές δίκαιο» και για «την προστασία της εθνικής ασφάλειας από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η Σαουδική Αραβία «προέτρεψε όλες τις αδελφές χώρες και εταιρείες να πράξουν το ίδιο», δηλαδή να διακόψουν κάθε σχέση με τη Ντόχα.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ, κατηγορώντας το κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο, θα διακοπούν όλες οι αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις με το Κατάρ για να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ταυτόχρονα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.

Τα ΗΕΑ έδωσαν στους διπλωμάτες τους 48 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ αιτιολόγησαν την απόφασή τους αυτή υποστηρίζοντας ότι η Ντόχα «υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και εναγκαλίζεται τρομοκρατικές, εξτρεμιστικές και σεκταριστικές οργανώσεις», μετέδωσε το WAM.

Σχετικές ειδήσεις